T’estàs preparant per a una no-crisi?

Preparar-te per a una no-crisi és tan (o més) important com preparar-te per a una crisi.

T’estàs preparant per a una no-crisi?
Photo by Annie Spratt on Unsplash

La guerra a Ucraïna pot acabar, la transició energètica pot accelerar-se, la inflació pot calmar-se, el bloqueig logístic pot desbloquejar-se i la indústria pot recuperar el pols a Europa, entre d'altres notícies positives que podríem tenir en els propers mesos.

Sé que has estat preparant-te pel pitjor, i que fa mesos que anuncien una crisi com mai l'hem viscuda però, a l'hora de la veritat, molts dels meus clients estan venent i guanyant més que mai. Sí, pot ser fruit d'una feina anterior, o simplement clients avançant compres pel que vindrà, però els fets són els fets, i sovint no quadren amb el missatge que molts transmeten (transmetem?) d'una recessió duríssima. I, per això, és en moments com aquests que em trobo empresaris que em demanen què més poden fer per a preparar-se per a la crisi, i jo els hi responc que podrien preparar-se també per a la no-crisi, com qui prepara un no-aniversari com els d'"Alícia al país de les meravelles".

"T'has tancat dins del búnquer, i no saps quin temps fa fora", li deia l'altre dia a un client. Estava reduint despeses, retallant les inversions previstes, dient que Sí a tots els clients que entraven i retenint tothom a la seva empresa, però seguia obsessionat amb la crisi que venia, mentre la seva empresa seguia donant uns magnífics resultats. "Què més puc fer, Oriol?" em va demanar.

Em va recordar a les aplicacions del temps que tenen els nostres mòbils, quan anuncien pluja en aquell mateix moment i, en canvi, mires enfora, i fa un sol espatarrant. El model és això: un model. Tothom t'està dient que hi ha una crisi brutal, però tu no la tens a sobre, així que mira bé el cel (observa els fets), porta paraigües (prepara't per al pitjor) i segueix avançant amb l'aire fresc que anuncia pluja però no sempre la du (gaudeix del millor).

"Doncs, podries pensar en què passaria si, finalment, no visquéssim una crisi o si aquesta fos més curta i/o menys severa que l'anunciada, no creus?" De les crisis se'n pot sortir igual, pitjor o millor del que estàvem, en funció de la feina que fem abans, durant i després de les mateixes. Molts empresaris tendeixen a viure-les amb angoixa des d'abans que comencin fins a molt després d'haver passat. Són aquells pels que encara no havíem sortit de la crisi financera iniciada l'any 2007. I, amb aquesta mentalitat, prenen decisions (sempre defensives) pensades per a gestionar una crisi que, o bé no ha arribat encara, o bé ja ha passat fa temps, o, simplement, no està sent tan dura com es creia. I això, els du a estar constantment retallant despeses (que molt sovint afegeixen valor a l'empresa, el client o a l'equip), no atrevint-se a invertir en créixer o millorar (per exemple, formant i empoderant a les persones clau o comprant maquinària més eficient) o mirant de retenir tots els clients, proveïdors o treballadors, encara que no siguin els ideals i a tota costa (també reduint preus i marges).

Parlàvem fa dues setmanes de com d'important és revisar l'estratègia de la teva empresa per a adaptar-la als temps que vivim i, a partir de llavors, mantenir-la viva i conscient dins el negoci com un procés dinàmic i resilient, enlloc de com un pla estàtic a dos, tres o cinc anys, per exemple. I, una setmana després, al darrer episodi de l'hora de créixer, comentàvem la importància de sortir a guanyar, també en temps de crisi.

Ara, doncs, passem a l'acció.

Aquí tens algunes idees que poden ajudar-te a preparar-te per al millor, i no només per al pitjor:

  • Segmenta els teus clients i productes en tres categories: A, B i C. 
  • Promou els A, desfés-te dels C, i analitza curosament els B per a situar-los a un lloc o a un altre en els propers tres mesos.
  • Identifica l'impacte que generen els teus productes o serveis als teus clients i fes-lo evident al teu màrqueting i productes, de manera que el client el percebi i pagui pel mateix.
  • Forma el teu equip però, sobretot, paga'ls el que toca. Si un desenvolupador informàtic cobra 40 mil euros a Barcelona i 100 mil a Londres (treballant des de casa) no dubtis què triarà.
  • Reuneix-te amb els clients A, i assegura't de saber què esperen de tu en el futur proper.
  • Enlloc de seguir buscant a gent, pensa en si enlloc de gent el que et cal és millorar els teus processos interns per a ser més eficient.
  • Pensa en noves iniciatives que podrien interessar als teus clients de cara als propers temps, com per exemple, entregues més ràpides (sí, és possible en temps com els actuals), línia directa amb una persona del teu equip o un seguiment de les comandes passades, presents i futures, per exemple.
  • Si ets una indústria que consumeix grans quantitats d'energia, inverteix en produir la teva pròpia electricitat.
  • Cerca bons competidors sense successió, per a integrar-los a la teva empresa.
  • Prepara la successió de les persones clau de la companyia. També la teva.
  • Mostra't vulnerable davant de qui pot ajudar-te, sigui la teva família, un amic, un col·lega o un assessor. Demanar ajut és també part d'un procés de millora.

Si t'hi fixes, res del que dic aquí és incompatible amb una crisi llarga i dura però, sovint, veiem les crisis de manera molt diferent a les èpoques de bonança quan, en realitat, sempre volen el mateix: entendre el negoci com un ésser viu en un entorn dinàmic en què cal, no només sobreviure, sinó també créixer i millorar constantment. De vegades, aquest creixement serà de volum, però moltes altres serà en rendibilitat, innovació, talent o productivitat, entre d'altres.

T'he donat una llista de coses a fer, i ara és el teu torn: afegeix-ne, suprimeix-ne o modifiquen tantes com vulguis i envia-me-les a oriol@oriolopez.com per a que pugui saber com prepareu la no-crisi els proactivistes.

© Oriol López Villena 2022

T’interessa?

Oriol López Villena

L’Oriol López Villena assessora els empresaris per a desenvolupar estratègies de creixement pels seus negocis i convertir-se en socis estratègics dels seus clients, afegint, venent i entregant més valor, de manera que esdevinguin clients de per vida.

Subscriu-te al butlletí