10 errors que les empreses cometen quan defineixen l’estratègia

Durant anys les pimes han menystingut l’estratègia. Ara és l’hora de retrobar-la.

10 errors que les empreses cometen quan defineixen l’estratègia
Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash

Un empresari em va passar fa uns dies el pla estratègic de l'empresa pels propers temps, per a que li donés la meva opinió. El primer que li vaig dir és que el felicitava. En moments com els actuals cal dedicar més atenció a l'estratègia que mai, si no volem veure'ns arrosegats pels esdeveniment si el tacticisme. Siguem clars. Durant anys, les petites i mitjanes empreses han menystingut l'estratègia i, les que l'havien treballat, ho feien a través d'un pla estàtic.

La segona cosa que li vaig dir és que hi havia certs errors de base al seu pla, que es repeteixen constantment als plans estratègics de la majoria d'empreses.

Porto més de vint anys ajudant empreses a créixer i prosperar, sobre la base d'una estratègia sòlida, clara i compartida al llarg de l'organització, així com d'una orientació total a l'acció. Per això, porto aquests mateixos vint anys veient errors com els següents:

  1. Confondre planificació amb estratègia. Deia el Mariscal Helmuth Carl Bernard von Moltke que "cap pla, per bo que sigui, resisteix el seu primer contacte amb l'enemic". Els plans parlen de tu (què fas), mentre que l'estratègia parla del teu client (per a qui ho fas i què n'obté).
  2. Utilitzar un DAFO. És massa simplista i no avalua quins motors estratègics són més importants. A més, el DAFO tendeix a posar al mateix nivell fortaleses i debilitats, perdent les oportunitats de millora que permet centrar-se en allò que et fa fort.
  3. Analitzar només informació financera. Ens explica la història comptable, però no l'actualitat a vendes, producció, clients, equip o tresoreria, entre d'altres.
  4. Marcar objectius SMART. Apunten baix i no engresquen l'organització. És millor apostar pels objectius A3: ambiciosos, acurats i actualitzats.
  5. Confondre objectius amb pressupost. Que prevegis un creixement del 5% no vol dir que aquest sigui el teu objectiu. Igualar-los porta a la complaença. Diferenciar-los a la creativitat.
  6. Caure en el biaix d'immediatesa. Que sigui el darrer que haguis après no vol dir que sigui el millor. Pensa en gran i posa el focus en allò que et fa millorar, no en l'últim que has sentit.
  7. Dictar, i no implicar. Com deia Confuci "Ho escolto i ho oblido. Ho veig i ho recordo. Ho faig i ho entenc." Vols implicar l'equip directiu a l'estratègia, obre la porta i no la boca.
  8. Una necessitat coneguda no és el mateix que un mercat. Que un client et demani que facis quelcom diferent al teu producte no vol dir que hi hagi un mercat per a això. Un mercat és una necessitat que es converteix en negoci.
  9. Deixar-se dur per l'auto-complaença quan parlem de valors i cultura empresarial. Pensa en quins són els teus valors i en un exemple dels darrers tres mesos que els demostri. Demana'ls als teus treballadors i clients si pensen el mateix.
  10. No passar a l'acció. Siguem seriosos: definim una estratègia i implementem-la, sense esperar que una presentació atractiva o una pissarra plena de postit faran la nostra feina. Demana't constantment "Quin és el proper pas?"

És hora, doncs, de deixar les reunions interminables, les carpetes buides d'acció i les presentacions de colors, per a desenvolupar un simple pla d'acció, que t'ajudi a fer créixer el teu negoci, els teus ingressos i els teus beneficis, afegint cada cop més valor als teus clients ideals.

Utilitzant el meu Cercle del Creixement Proactiu®, t'acompanyo en el procés estratègic, de manera que impliquis i comprometis a l'equip, et diferenciïs de la competència, afegeixis més valor als seus clients actuals i atraguis nou negoci en un mercat tant competitiu i incert.

I tot això, amb una simple premissa al cap: quins resultats mesurables obtenim pels nostres clients i com els fem possible de la manera més eficient.

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials