Reduir costos guanyant competitivitat

Reduir costos és com aprimar-se per a fer esport: cal trobar el punt just per a guanyar força.

Reduir costos guanyant competitivitat
Photo by Annette Fischer on Unsplash

Aquests són dies en què les empreses miren més que mai les seves finances. Els beneficis cauen o, fins i tot, es converteixen en pèrdues. La tresoreria està més tensa que mai. I l'empresari comença a estudiar maneres de superar el moment que vivim.

Una d'aquestes maneres és la reducció de costos de l'empresa. Malgrat sigui impopular, reduir despeses hauria de ser quelcom habitual en un negoci. Com mantenir-se en forma i no agafar pes excessiu, les empreses funcionen millor quan gasten el mínim i inverteixen el màxim. Per això, quan ajudo empreses a reduir costos, les poso davant del mirall i tracto que mirin les retallades com una palanca de creixement, i no de supervivència.

Al llarg dels anys, he trobat tres grans fonts de reducció de despeses, que poden permetre't créixer a curt i mig termini:

  1. Millorar la productivitat i eficiència, per a que necessitis menys recursos (és a dir, treballadors, material, serveis, ...) per a cada € de vendes. Això es pot fer a través de l'automatització o la maquinària; però també a través de l'externalització, la formació de l'equip, la millora de la qualitat o la fiabilitat del procés de producció. Fins i tot es pot fer desfent-te dels teus pitjors clients, que són aquells que consumeixen més dels teus recursos i aporten menys marge al teu negoci.
  2. Reduir el preu que pagues pels recursos, canviant de proveïdor o re-negociant les condicions que hi tens actualment. Aquest mètode, però, té un matís important: aquells proveïdors que siguin estratègics cal cuidar-los més que mai, ja que seran els que t'ajudaran a sortir de la crisi amb més força, donant-te millors condicions d'entrega, per exemple. Diferencia, doncs, el que és una despesa del que és una inversió, mimant aquestes darreres.
  3. Gestionar millor el teu balanç, millorant la manera com cobres dels teus clients o reorganitzant i renegociant préstecs i tipus d'interès. Ara, malgrat no ho sembli, és el moment en què els bancs més et volen. Aprofita-ho per a mantenir-hi una molt bona relació, que et permeti millorar condicions.

Reduir costos, però, és una condició necessària, però no suficient, per a competir. Si vols guanyar, cal que milloris els ingressos. Ràpid.

La setmana vinent en parlem de com ho faig amb aquells clients a qui assessoro per a guanyar ingressos en temps convulsos.

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials