Clients que ja no neixen
Si ets dels que diu que no trobes gent, no estàs sol... o, millor dit, comences a estar-ho.
La demografia mundial està canviant dràsticament, i les empreses que no ho tinguin en compte quedaran fora de joc. Avui ja hi ha més de trenta països on mor més gent de la que neix, i tant la Xina com gairebé tota Europa formen part d’aquest club, amb poques excepcions com França o Suïssa. El cas de Corea del Sud és especialment simbòlic, ja que es preveu que la seva població es redueixi a la meitat abans de finals de segle.
“Serem menys i, a més, més vells”, em deia fa uns dies un client. “I què faràs al respecte?”, li vaig preguntar.
La realitat que tenim al davant ens obliga, com a empresaris, a repensar com produïm, a qui venem i com liderem en un món on els humans anem a la baixa... i la complexitat a l’alça.
Els moviments migratoris que han alimentat el creixement de la població en molts països desenvolupats no resolen el problema de fons. Perquè, un cop establerts a Europa, els immigrants adopten els mateixos patrons de natalitat que nosaltres. Això ens situa en un escenari cada cop més multicultural, més envellit i més digital, on caldrà ajustar el nostre lideratge en tres àmbits clau per al creixement:
Els nostres clients: seran més diversos culturalment, més grans en edat mitjana i més digitals. Això canviarà els canals de relació, els formats de producte i la manera com generem confiança. Per exemple, un centre mèdic que abans orientava la comunicació a mares de trenta anys, ara haurà de parlar també amb àvies de setanta que fan de cuidadores, amb pares d’origen divers, o fins i tot amb robots que actuen en nom de pacients que han perdut la capacitat de comunicar-se.
Els nostres equips: viurem empreses multigeneracionals, on tant valor podrà aportar un noi de vint-i-pocs com una dona de seixanta-i-tants. Ja no es tracta d’adaptar-se als mil·lennials, sinó d’integrar generacions molt diferents, amb estils de treball i expectatives també diferents. L’augment progressiu de l’edat de jubilació només accentuarà aquest fenomen, però eines com el teletreball o la Intel·ligència Artificial poden ser la clau de volta d'un canvi més profund.
El nostre propòsit: en un entorn que canvia tan ràpidament, la definició del “per què” és més important que mai. Si fabriques carretons per a escoles bressol, tens un futur limitat. Però si realment domines la mobilitat eficient de càrregues lleugeres, el teu propòsit pot tenir recorregut en logística, sanitat o fins i tot robòtica col·laborativa. Recorda que a Dyson no la mouen els aspiradors, sinó la seva tecnologia de moviment de l’aire, has de pensar bé què us mou a vosaltres.
El món canvia, i la demografia n’és una mostra clara quan passegem pel carrer i veiem més mascotes que criatures. I, com a empresaris, el nostre deure és atendre a aquests canvis i veure com podem, no només adaptar-nos-hi, sinó liderar-los de la premissa que cal afegir nou valor, mantenint els nostres valors.
El teu 1%
Potser llegiràs l'article i pensaràs que això no va amb la teva empresa o el teu sector, però t'animo a detectar aquells canvis que, com la demografia, es mouen de forma silenciosa però imparable.
© Oriol López 2025