El propòsit produeix beneficis
Quan saps per què treballes, tot funciona millor.
Escric aquest article des d'un hotel al Pirineu lleidatà, on he anat a veure a un client. Arribat a l'hotel, he enviat el resum d'accions de la reunió que he mantingut amb ell aquest matí, he agendat una reunió amb un nou client, i he escrit sis pàgines del meu proper llibre.
Tot això, entre bany i bany per a suportar millor la calor asfixiant que estem vivint aquests dies a Catalunya.
La productivitat, doncs, no la mesuro per les hores de feina que he fet, que són poques si tenim en compte que he trigat tres hores en arribar aquí, sinó pels resultats que n'he obtingut: subscriptors satisfets de rebre el meu consell, la meva editora contenta perquè tindrà el llibre a temps, i un nou client amb ganes de convertir la seva empresa en el fonament de la seva vida, i no a l'inrevés.
Peter Drucker ja va advertir als anys seixanta que els treballadors del coneixement no podien ser valorats i controlats com ho feien els de la indústria o l'agricultura, i per això els negocis que funcionen millor són aquells que mantenen una mentalitat orientada a la qualitat, i no a la quantitat.
Asfem, el despatx d'assessoria fiscal dels meus pares, era conegut per ser molt productiu però, al contrari del que es podia pensar, la seva productivitat no es basava en la quantitat d'hores que feien els seus treballadors, sinó en tres aspectes molt concrets, que segons el meu parer, són la base de la productivitat a les empreses del coneixement:
En primer lloc, la satisfacció del client, que s'aconsegueix afegint-los valor amb nous productes i serveis, així com una millor experiència amb nosaltres. En resum, és el resultat d'estar atent a les seves necessitats.
En segon lloc, la satisfacció de l'equip, que s'aconsegueix fent que les persones creixin professionalment i personal a les nostres empreses, formant-les, retribuint-les adequadament, i oferint-los les eines necessàries per a treballar tranquil·lament.
I, per últim, la satisfacció dels socis, que permet a la família empresària de viure la vida que vol viure, gràcies a un negoci sà financerament, i equilibrat operacionalment.
A Asfem vam aconseguir-ho tot. Uns clients que ens donaven confiança contractant els nostres serveis, i recomanant-nos als seus coneguts, i pagant religiosament pel valor que afegíem. Uns treballadors a qui no es perseguia per a omplir fulls d'hora ni fer veure que estaven treballant, sinó que se'ls exigien uns resultats, i se'ls deixava treballar lliurement. I us socis, els meus pares, que vivien la vida que volien viure, gràcies al despatx.
El teu 1%
Si dibuixes un diagrama de Venn de tres cercles, i a cadascun hi poses els tres factors clau de la productivitat (clients, persones i socis), on situaries ara mateix a la teva empresa?
© Oriol López 2025