L’empresari de 100 anys

Quan l’experiència és el millor actiu de l’empresa.

L’empresari de 100 anys
Photo by Jeff Sheldon on Unsplash

Vaig llegir fa uns anys que, als anys seixanta, un home es va llençar a l’aigua, vestit de cap a peus, per a salvar dos nens de set anys. Encara xop, el va entrevistar un periodista i l'home va dir-li el següent:

"Sí, tinc seixanta-cinc anys. I què? Qualsevol que sabés nedar hauria fet el mateix per salvar aquells nanos, però potser jo he fet alguna cosa més important. Potser la gent hauria de començar a entendre que tenir més de seixanta no vol dir estar acabat. Encara ets útil, ets productiu, i la jubilació no hauria de ser una imposició."

Vaig pensar-hi en visitar una empresa centenària on hi conviuen tres generacions alhora: la del gerent i propietari actual, la del pare, de prop de 90 anys, que fa d'enginyer de la maquinària, i la del nebot del gerent, que aprèn l'ofici.

Parlem molt del talent sènior, però a pocs llocs l'he vist tan ben aprofitat com a aquesta empresa. Serà aquest el secret de la longevitat, no només personal, sinó també empresarial?

Cada cop veurem més casos així. Explicava la revista "Foreign Affairs" uns mesos enrera que "la despoblació trastocarà els ritmes socials i econòmics que fins ara ens han estat familiars. Les societats hauran d’adaptar les seves expectatives a una realitat on hi haurà menys treballadors, estalviadors, contribuents, llogaters, compradors d’habitatges, emprenedors, innovadors, inventors i, finalment, consumidors i votants. L’envelliment generalitzat de la població i el descens sostingut de la natalitat afectaran el creixement econòmic i posaran en crisi els sistemes de benestar social als països rics, amenaçant el seu futur i la seva prosperitat. Sense canvis profunds en els sistemes d’incentius, els patrons de consum i de guanys al llarg de la vida, i les polítiques governamentals de fiscalitat i despesa social, ens trobarem amb plantilles cada cop més minvants, menys estalvis i inversió, una despesa social insostenible i dèficits pressupostaris que marcaran el futur de les economies desenvolupades."

Estem preparats per a afrontar aquest gran repte demogràfic? Sí, de ben segur que durant uns anys una política immigratòria intel·ligent podrà suavitzar l'efecte a les nostres empreses, però és una realitat que ja a dia d'avui trobem mancances de mà d'obra qualificada a molts sectors, i que aquesta es mou cada cop més arreu d'Europa, principalment. I per això caldrà veure què passa amb les persones grans que no volen retirar-se, i encara poden afegir molt de valor a les empreses.

Portem anys escoltant a gurús de tota mena que cal adaptar les nostres empreses a les noves generacions, però no hem parat atenció al fet que aquestes són cada cop menys nombroses, i que les nostres empreses seran eco-sistemes de cada cop més generacions convivint i aportant valor de maneres molt diferents. Per això, caldrà estar molt atent a aspectes com:

  • El ritme d'introducció de les noves tecnologies.
  • Els temes i tipus de formació als equips.
  • El foment de la col·laboració en equips multi-generacionals.
  • L'aprofitament del treball en remot per a persones de mobilitat reduïda.
  • L'obertura de nous mercats i oportunitats de negoci.
  • El paper de la Intel·ligència Artificial en aquest context.
  • La preparació d'una successió sense retirada.

Segur que hi ha d'altres, i m'encantarà que les comparteixis responent a aquest article o enviant-me un email a oriol@oriolopez.com.

El teu 1%

Cada cop hi ha menys canalla i vivim més anys. Això és quelcom que no podem negar, i com a empresaris hem de saber emmotllar-nos-hi, si volem, no només sobreviure al futur, sinó sortir-ne més ben parats. Què tens pensat al respecte?

© Oriol López 2025

T’interessa?

Oriol López Villena

L’Oriol López Villena assessora els empresaris per a desenvolupar estratègies de creixement pels seus negocis i convertir-se en socis estratègics dels seus clients, afegint, venent i entregant més valor, de manera que esdevinguin clients de per vida.

Subscriu-te al butlletí