Està menys compromès el jovent?

Flexibilitat o fracàs: el repte de gestionar les noves generacions.

Està menys compromès el jovent?
Foto de l'Oriol López Villena

En els darrers dies, dues empreses m'han fet la mateixa pregunta sobre les persones: "Oriol, soc l'únic que creu que les noves generacions no estan compromeses i que sembla que no vulguin treballar?"

Parlem de dos clients meus, un d'ells un fabricant de maquinària que es queixava de la quantitat de baixes per malaltia a fàbrica, i l'altra un comerç que no troba cap empleat que vulgui esdevenir encarregat de la botiga malgrat la millora de les condicions.

Aviam, jo ho dic dels meus fills, el meu pare ho deia de mi, com segur que ho deia el meu avi d'ell mateix. I així podríem seguir enrere. La realitat, però, és que cada generació es mou amb criteris diferents, als que mirem d'adaptar-nos-hi com a empreses, demanant que les persones també s'hi adaptin. 

No deixa de ser un exercici de flexibilitat.

Després de més de 25 anys treballant amb empreses familiars de tot tipus de sectors, l'única diferència que he vist en el compromís de les noves generacions respecte a les velles són les expectatives.

Mentre l'expectativa dels nostres avis era la supervivència a curt termini i el patrimoni a llarg termini, la dels nostres fills és la felicitat, pel que enlloc d'acceptar una professió com a inevitable, trien el seu camí basant-se en aspectes com el "segueix la teva passió", que és un error i un encert a parts iguals.

Això provoca un canvi de paradigma en el que hem d'esperar dels treballadors i del que ells han d'esperar de les empreses, perquè ni el treballador pot pretendre que la feina que li ofereixes compleixi les seves expectatives a curt termini, ni l'empresa s'ha d'enganyar pensant que tindrà un treballador per a tota la vida.

Com deia abans, i no em canso de repetir als meus clients: és la flexibilitat!

Per exemple, amb el comerç vam dividir les funcions de l'encarregat en dues persones i vam crear un procés de presa de decisions per a fer-los responsables a ambdós. Així, vam aprofitar les virtuts de cadascuna d'elles, mantenint les condicions que ja tenien. I, pel que fa al fabricant, vam flexibilitzar els permisos retribuïts per a no necessitar una baixa per a certs mals, a més de fer una revisió mèdica extra a tothom qui ho va voler. Vam reduir la rotació en un 50%

Al final crec que és una qüestió d'acceptar la realitat i les conseqüències de cadascuna d'aquestes decisions, ja siguin de rotació del personal o de feines més "lliures" com el que s'anomena 'gig economy'. 

Diu Reid Hoffman, fundador de LinkedIn, que durant la propera dècada veurem com la meitat de la població nord-americana serà autònoma. I això sí que és un canvi de paradigma que cal començar a integrar a les empreses, flexibilitzant aspectes com el model de negoci, l'organigrama o l'estructura accionarial, per acomodar i aprofitar el talent que ens ve.

El teu 1%

Quins aspectes del teu negoci podrien sortir beneficiats si fóssim més flexibles? Quina petita acció podries començar avui per ser més flexible? Com podries adaptar-te millor a les expectatives del teu equip?

© Oriol López 2024

T’interessa?

Oriol López Villena

L’Oriol López Villena assessora els empresaris per a desenvolupar estratègies de creixement pels seus negocis i convertir-se en socis estratègics dels seus clients, afegint, venent i entregant més valor, de manera que esdevinguin clients de per vida.

Subscriu-te al butlletí