Del passat industrial al futur empresarial
Com aprofitar el patrimoni per impulsar el creixement del teu negoci.
Fa uns dies vaig anar a visitar una empresa a l'antiga colònia industrial i fàbrica de paper La Gelidense, ara coneguda com Complex Industrial Gelida, i on s'hi poden trobar des d'un espai de co-working i business center, fins empreses de sectors tan diversos com la indústria o la distribució, passant pels serveis professionals.
Si no hi has estat mai, visitar una antiga col·lònia industrial és la millor manera de veure (i viure) el patrimoni econòmic, social i cultural del país, i per això recomano fervorosament que aprofitis les vacances que facis per a visitar-ne alguna. N'hi ha de més monumentals i de més funcionals, però totes elles et permeten copsar la riquesa que traspuava un món en què l'empresa i la vida anaven íntimament lligats, fins al punt de conviure en el mateix espai.
Aquest complex, com d'altres a Catalunya, mostren el que es pot fer amb el patrimoni que ja tenim, convertint entorns que han quedat obsolets per a l'empresa actual en nous espais de generació de riquesa, que poden servir per donar espais flexibles (des d'un escriptori a un espai de co-working fins a una nau sencera) a empreses petites i mitjanes locals, que malden per trobar llocs propers a viles i ciutats mitjanes del país, ben comunicats (propers a estacions de trens i carreteres) i a un bon preu. A més, aquests espais permeten els empresaris compartir coneixement amb els seus veïns, creant una comunitat empresarial que pot servir de pol d'atracció de talent i inversions a futur.
Aquest, doncs, és un exemple de com treure profit del patrimoni existent en un entorn competitiu com l'empresarial, i espero que s'expandeixi amb tants i tants col·lònies industrials que veiem a les nostres carreteres, desaprofitades en el millor dels casos, i derruïdes en el pitjor. Cada cop que cau una col·lònia industrial, cau un tros del patrimoni empresarial del nostre país, i per això cal cuidar-lo i promoure'l com el que és: un espai de generació de riquesa, que s'adapti als nous temps.
A més, aquesta reutilització d'espais industrials històrics no només genera beneficis econòmics, sinó que també contribueix significativament a la sostenibilitat. En reconvertir aquestes estructures existents, reduïm la necessitat de noves construccions, minimitzant així l'impacte ambiental i l'ús de recursos. Aquesta pràctica s'alinea amb els principis d'economia circular, donant una nova vida a espais que d'altra manera quedarien abandonats o serien demolits. Només cal veure l'entrada del Complex Industrial Gelida per a veure que cap polígon pot superar-ne connexió amb l'entorn.
A les empreses també existeix patrimoni que corre el risc de caure, i que no aprofitem prou. Pot ser tangible, com la propietat intel·lectual que acompanya al producte que feu o al mètode que seguiu, però també intangible, com els vostres valors o la relació amb els vostres clients i entorn.
L'empresa que visitava, nascuda fa més de seixanta anys, tenia un patrimoni molt ric en la innovació que transmetien, no només al producte que venien, sinó també als mercats on oferir-lo. Això els ha permès, no només sobreviure, sinó superar el pas dels anys amb una marca reconeguda i un futur brillant.
I tu, què fas per a identificar el patrimoni de l'empresa, i com el converteixes en un nou revulsiu pel creixement?
Per començar a identificar i aprofitar el patrimoni de la teva empresa, considera aquestes preguntes clau:
- Quins actius tangibles o intangibles tens que podrien ser infrautilitzats?
- Com podríem adaptar els nostres processos o productes tradicionals a les necessitats actuals del mercat?
- Quines històries o valors de l'empresa podrien connectar millor amb els clients d'avui?
- Existeixen col·laboracions potencials amb altres empreses o entitats que podrien donar nou valor al nostre patrimoni?
Reflexionar sobre aquestes qüestions pot ser el primer pas per descobrir oportunitats amagades dins el teu propi negoci i impulsar un nou cicle de creixement basat en el valuós patrimoni de la teva empresa.
© Oriol López 2024