Tele-treball o presencialitat?

La claredat pot dur a un conflicte a curt termini, però a l’èxit a llarg termini.

Tele-treball o presencialitat?
Photo by Sigmund on Unsplash

El correu electrònic que Elon Musk va enviar als treballadors de Tesla, titulat “Deixem-ho súper clar” és un exemple de com ser contraintuïtiu, però també de com ser fidel als teus valors com a empresa. Mentre tothom parla de teletreball, ell planteja el retorn a les oficines d’una manera que demostra, no només la duresda del personatge, sinó també el seu sentit de l’humor. L’Elon Musk empresari no és sant de la meva devoció, però la correcció política encara m’agrada menys, i aquí en Musk se la juga, sent clar i compromès amb els seus valors com a empresari.

Porto dos anys dient i escrivint que el tele-treball ha vingut per a quedar-se, però no per a tothom ni per a totes les ocasions. Durant aquest temps, he animat als meus clients a introduir-lo com a part de les eines de que disposa una empresa per a millorar el seu rendiment i el de les persones que la composen, però sempre insistint en el fet que la feina presencial, en la majoria dels casos, segueix (i ha de seguir) sent la norma. Com li vaig dir a una empresària que estava treballant en un nou producte, la innovació no s’agenda en una reunió de Zoom, sinó que succeeix gràcies a la perfecta combinació d’estructura i espontaneïtat. La frase de Musk sobre les empreses que estan aplicant el tele-treball de manera indiscriminada és clara i crua: “clar que hi ha empreses que no demanen presencialitat però, quan va ser la darrera vegada que van presentar un gran producte nou?”

La discussió sobre la presencialitat i el treball en remot segueix vigent perquè, com en tot a la vida, no hi ha una resposta universal. Fins i tot a les empreses tecnològiques, on sempre ens diuen que el tele-treball hauria de ser la norma, hi ha diversitat de polítiques però, en tot cas, el que sí que existeix en tots els casos d’èxit és claredat. A Tesla, tele-treball sí, però després de les quaranta hores setmanals presencials (sic). A Google, fent que el seu equip treballi presencialment tres dies a la setmana. I a Salesaforce, que abandera la feina remota des dels inicis, veu la flexibilitat com a eina d’atracció del talent, sempre i quan estiguin a la mateixa franja horària.

El meu consell, doncs, és simple: si no tens una política clara envers al tele-treball, no tens una política clara respecte els teus valors.Posem-nos-hi. No s’hi val el “cadascú fa el que vol” o el “ja anirem veient”. Pensa en la teva estratègia i els valors de la teva empresa, defineix què vols assolir i marca les teves prioritats, de manera que puguis saber què et cal del teu equip i quina és la millor manera d’aconseguir-ho.

Això posarà les bases d’una política clara i duradora en termes de presencialitat i tele-treball.

© Oriol López Villena 2022

T’interessa?

Oriol López Villena

L’Oriol López Villena assessora els empresaris per a desenvolupar estratègies de creixement pels seus negocis i convertir-se en socis estratègics dels seus clients, afegint, venent i entregant més valor, de manera que esdevinguin clients de per vida.

Subscriu-te al butlletí