20 lliçons empresarials

Aquestes són 20 de les lliçons que après a través dels meus clients els darrers mesos.

20 lliçons empresarials
Photo by engin akyurt on Unsplash

Els meus clients reben cada mes un missatge on hi comparteixo idees i experiències que extrec de la meva feina amb ells, i avui m'agradaria compartir-ne les darreres 20 amb tu:

 1. Les inversions són com la innovació. Si les tens clares, no les deixis mai a mitges. O poses tota la carn a la graella, o les abandones, sense mirar enrere.
 2. Un mal potencial client serà un mal client. Si els teus comercials veuen un potencial client que ja posa problemes a l'inici de la relació, el més probable és que segueixi així quan sigui client.
 3. Si dubtes si has d'acomiadar un treballador, fes-te dues preguntes: 1) El tornaries a contractar sabent tot el que saps avui? 2) Si demà et digués que marxa, et suposaria un problema greu? Si la resposta a alguna d'aquestes preguntes és NO, llavors és que no és el treballador adequat.
 4. "De 0 a 10, com de probable és que ens recomanis a la teva família, amics, clients o proveïdors?" El poder del boca-orella en el màrqueting ve de lluny, i aquesta pregunta combina l'enquesta de satisfacció i la demanda de referències, de manera simple.
 5. Compartir amb el teu equip els objectius i prioritats de l'empresa, així com els indicadors que ens ajuden a assolir-los, els permet entendre com la seva feina es relaciona amb quelcom més gran. I això els implica més.
 6. Mai cap client meu s'ha penedit d'haver invertit en automatitzar processos productius, comercials i administratius. L'augment de la capacitat incentiva la cerca d'oportunitats comercials.
 7. Explicar històries d'èxit dels teus clients utilitzant els teus productes, no només t'ajuda a vendre, sinó que et permet orientar l'equip a allò que aporta més valor.
 8. Fes un organigrama de la teva empresa, i esborra-te'n. Posa-hi primer els llocs de treball que existeixen a la teva empresa, que no tenen perquè coincidir amb el número de persones contractades. Descriu el lloc tenint en compte el rol que exerceix, la responsabilitat que té i els resultats que esperem obtenir de la seva feina. Un cop fet això, situa la gent a les caselles corresponents i pensa en com sortiràs dels llocs on menys valor aportes.
 9. Educar els teus clients a utilitzar els teus productes i serveis, els ajuda a obtenir més valor dels mateixos i, per tant, a fidelitzar-los i convertir-los en recomanadors proactius.
 10. Deixar anar oportunitats no interessants és una bona manera de centrar els esforços en aquelles oportunitats que de debò valen la pena. La por a perdre és mala consellera.
 11. Les comunitats són el futur dels negocis. Participa en aquelles a les que tinguis accés i creen de noves, amb clients, proveïdors i col·laboradors. Per exemple, estic preparant un grup de treball amb empresaris amb ganes d'anar més enllà.
 12. Calcular correctament el cost de producció és bàsic per a posar un preu per al màxim benefici. Una empresa industrial ha descobert que el seu cost de producció és 10 euros més car del que pensava. Ha apujat el seu preu i ha "trobat" mes de 100.000 euros de benefici amagat.
 13. Els potencials clients estan més accessibles que mai gràcies a la tecnologia, ja que és més fàcil que un comprador accepti una reunió per Zoom que una visita presencial, així que posa al teu equip comercial a trucar potencials clients, i no admetis excuses.
 14. Combinar tasques repetitives i creatives al llarg del dia, et manté fresc i productiu.
 15. ¿Quants dies passen des del dia que una mercaderia entra a la teva empresa fins que cobres del client que l'ha comprada? Calcula trimestralment i millora constantment els "Total de dies a caixa". Una empresa ha "trobat" 245.000 euros amagats darrere un augment de 45 dies en el temps que passa des que comprem les mercaderies fins que les cobrem del client.
 16. Una de les coses que he après en 10 anys treballant des de casa i remotament amb clients (molt sovint no acostumats a treballar així) és que la gent no entén la diferència entre email i telèfon. He vist el servei post-venda d'una empresa mitjana de Barcelona entrar en discussions amb clients per no haver fet una trucada a temps; cadenes de vint emails que s'haguessin resolt amb una simple trucada de 5 minuts; o vendes perdudes perquè s'ha fet seguiment per email, i no per telèfon.
 17. Un compte de resultats provisional abans del dia 5 de cada mes, i un de definitiu abans del dia 10, augmenten el valor de la informació financera, i et permeten dedicar els altres 20-25 dies del mes a millorar els resultats.
 18. El take-away o el delivery han vingut per a quedar-se a la restauració. Per això, els locals que estan obtenint millors resultats són els que els tracten com un nou model de negoci, i no com una solució d'emergència. Quines tendències han vingut per quedar en el teu sector? Què hauries d'estar fent per a aprofitar-les?
 19. Vols que el teu equip faci quelcom concret? Pensa en l'interès particular de cada persona per a abraçar el canvi i planteja-ho així.
 20. Una reunió diària (15-20 minuts) amb tot l'equip directiu, redueix interrupcions, millora la comunicació entre departaments i crea compromís amb l'acció.

Si vols que parlem d'algun d'aquests punts, envia'm un email a oriol@empresaproactiva.com i agendem una trucada de 30 minuts.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials