I si fossis mort?

Les preguntes incòmodes que ens duen a deixar llegat, i no caos.

I si fossis mort?
Photo by Alexander Sinn on Unsplash

En Jesús era un d'aquells clients amb qui creaves un vincle especial, perquè veies com jugava en equip de debò, a través del punt just d'emoció i pragmatisme que tota empresa necessita per a tenir èxit. Va morir fa gairebé dos mesos, després d'un any lluitant amb el càncer, i amb el seu equip dirigint l'empresa amb èxit durant l'impàs. El cert és que, malgrat tot, el Jesús havia començat a preparar la successió de manera inconscient, molts anys abans. Com? Rodejant-se de persones que l'ajudaven a dirigir , i no només a executar. Va aconseguir allò que molts empresaris desitgen: el compromís i la implicació del seu equip, i no només el compliment d'ordres.

Parlar de la mort és quelcom que ens espanta i no ens deixa pensar amb claredat, però, si una cosa hem après durant els darrers mesos és que la incertesa forma part de la nostra vida, no només de l'empresa. Tot just fa un any, ens confinàvem, sortíem al carrer equipats amb guants i mascaretes, i desinfectàvem tot el que tocàvem. El pànic es va apoderar de moltes persones, i això ens va fer sentir-nos fràgils.

Alguns dels meus clients van començar a preocupar-se pel seu futur, i el de la seva empresa, i a tots els repetia les mateixes preguntes que, uns anys abans, havia fet al Jesús:

  • Què li passaria al teu patrimoni empresarial i familiar si haguessis mort ahir?
  • A qui trucaria la teva parella per a agafar les regnes de l'empresa? Qui és el següent de la fila per a dirigir el negoci?

Aquestes són les dues preguntes que cap empresari vol respondre mai, però que són la base de l’èxit d’un procés de successió empresarial, si volem deixar llegat, i no pas caos. 

I, de fet, aquest és el principal motiu pel qual la majoria de processos de successió es fan tard i malament. Tard perquè es treballen quan la retirada (forçada o voluntària) de l’empresari és ja un fet o va camí de ser-ho. I malament perquè es planteja com una jugada única, enlloc de com un procés que cal definir, ajustar i comunicar constantment, per a integrar-lo dins l’estratègia de creixement de l’empresa. 

Si vols, doncs, que la successió de la teva empresa es converteixi en un èxit, per pacífica, però també perquè representi un nou impuls pel creixement de l’empresa, pensa en ella com en un procés dinàmic i no com un pla estàtic; que segueix quatre fases, en constant interacció: 

  1. Pensar-hi
  2. Mullar-se 
  3. Treballar-hi
  4. Posar-ho per escrit 

He escrit un breu llibre electrònic on t'ajudo a passar per aquestes etapes a través d'onze consells pràctics per a reeixir en el procés de successió de la teva empresa. Si vols una còpia, demana-me-la i te l’envio, sense cap compromís.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials