Paranoic i optimista

La paranoia a curt termini, porta al creixement a llarg termini.

Paranoic i optimista
Photo by Boris Dunand on Unsplash

Sabies que als vint anys, una persona ha perdut la meitat de les connexions sinàptiques que tenia als dos anys? Hi vaig pensar quan vaig veure-li la cara de sorpresa al meu fill, quan li vaig proposar que quedés amb els seus amics de l'escola i del tennis alhora, per a fer un gelat. Per a ell, eren dos mons separats, i no tenia sentit barrejar-los. Aquesta manera de fer amics, molt típica a la infància, porta el cervell a crear connexions especialitzades que, al créixer, van fusionant-se o eliminant-se, al caure en contradicció o en redundància amb d'altres de més eficients. I això és el que porta al fet que la intel·ligencia augmenta amb l'edat, de mitjana, tot i perdre connexions a curt termini.

Andy Grove, al seu llibre 'Only the Paranoid Survive', explica com dirigia Intel pensant en una potencial inflexió que, de la nit al dia, obligués l'empresa a adaptar-se o caure. Això és el que el portava a treballar en la supervivència de la seva empresa, creant així fonaments sòlids per al seu posterior creixement.

De fet, Nassim N. Taleb, autor del Cigne Negre, diu que "l'avantatge i la supervivència són dues coses diferents. La primera necessita de la segona."

Per exemple, un petit despatx professional va aconseguir el seu millor segon trimestre de la història durant el confinament, trucant els seus clients i oferint-los suport i ajut, a través de dues simples preguntes: Com esteu? Hi ha res que puguem fer per a vosaltres? Això li va portar tres projectes que van significar més de 100.000 euros en honoraris fins al juny. Llavors, al veure que el mes de juliol s'adormia en l'èxit, vaig plantejar-li que recordés què havia fet concretament i que creés un procés per a replicar aquest èxit de manera regular a partir. I d'això va sortir-ne el següent procés de màrqueting:

  • Fes una lllista dels teus principals 20-25 clients actuals i potencials.
  • Crea un procés de comunicació amb ells: enviar-los quelcom, trucar-los, reunir-t'hi, convidar-los a un webinar...
  • Decideix qui se'n farà responsable i qui seran els encarregats de dur-ho a terme.
  • Bloquegeu temps per a implementar-ho.
  • Executeu.
  • Gaudiu dels resultats.

Al ser preguntat pel secret del seu èxit, Michael  Moritz, cap de Sequoia Capital, va respondre que sempre va tenir por de la fallida. Aquesta mentalitat, basada en la paranoia, el van portar a evitar la complaença i construir el futur amb ambició, com el meu client i el seu procés de màrqueting.

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials