Les relacions remotes mai no funcionen

Has provat de mantenir una relació a distància? Pot funcionar, però no per sempre, oi?

Les relacions remotes mai no funcionen
Photo by Alejandro Escamilla on Unsplash

Fa uns dies, parlant amb un consultor nord-americà que organitza cada any una conferència, que enguany serà virtual, vam concloure que hi ha quelcom que no es pot replicar a través d'una video-conferència: les begudes al bar de la convenció, les reunions informals i espontànies, l'acompanyament, el compartir bones pràctiques a la taula del restaurant. La conclusió a la que vam arribar va ser doble:

Per un costat, moltes conferències i congressos deixaran de fer-se presencialment, perquè l'únic que transmeten són coneixements, i per a això no cal viatjar.

Per altra banda, que, en un gran esdeveniment com el que ell organitza, l'aprenentatge no es troba a les sales de conferències, sinó en els passadissos, els dinars i les trobades informals.

Tothom diu que el món ha canviat i que ara tot ho podem fer a través de video-conferències.

Segur?

Jo mateix, després de més de deu anys treballant remotament amb empresaris i professionals d'arreu, sóc un ferm defensor de les videoconferències com a substitut de moltes de les reunions. Ara bé, de totes?

El Director General d'una empresa de distribució em deia fa uns dies que podíem substituir la reunió mensual que manteníem abans del confinament, per la trucada (videoconferència) quinzenal que vam iniciar el mes de març i que hem mantingut fins ara. Ho vaig trobar una bona idea, perquè una reunió destinada a analitzar números i passar a l'acció, podia guanyar eficiència, si podíem mesurar quinzenalment (o diàriament!) tot allò que passava al seu negoci en el dia a dia, de cara a prendre decisions i obtenir millors resultats, més ràpid.

"La reunió trimestral, però, no la canviarem, i seguirà sent presencial" li vaig respondre. El contacte personal és necessari, en aquest cas, per a observar amb calma, deixar volar la imaginació, atendre a la gesticulació i aprofitar l'espontaneïtat, que l'estratègia requereix, al costa de l'estructura. I d'això tractaven les nostres reunions trimestrals, amb l'equip directiu.

Diu Amit Kumar en un estudi de recent publicació que les converses telefòniques creen vincles més forts que els missatges de text. Després de mesos mantenint la distància social, tothom s'ha acostumat a l'ús de la tecnologia per a mantenir la comunicació. Això, però, no és prou per a enfortir la relació. Per exemple, què et fa més il·lusió, un missatge estàndar a Linkedin felicitant-te l'aniversari o una trucada d'un bon amic que desemboca en un dinar per a celebrar-ho? Les converses poden ser remotes, però les relacions necessiten contacte, i aquest només pot ser presencial.

Demana't, doncs, si esteu fent prou des de l'empresa per a mantenir forts els vincles amb els vostres clients i col·laboradors. No creus que hauríeu de trucar-los? Visitar-los? En resum, fer-los saber que, per a vosaltres, la relació passa per davant de la comunicació.

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials