El teu 20%

Com vaig aconseguir augmentar els beneficis d’una empresa gràcies a en Woody Allen.

El teu 20%
Picture by Dion Munk

L'any 1969 Woody Allen enllesteix Take the Money and Run, la seva segona pel·lícula com a director i la quarta com a guionista. La productora Palomar li havia donat un milió de dòlars per a fer-la i ell va rodar-la sense contra-temps. Un cop muntada, la va mostrar a la United Service Organizations, una entitat que ofereix serveis recreatius per a militars. El resultat va ser un desastre degut, segons ell mateix, a la seva "inexperiència, que va causar estralls." Quan la va mostrar als executius de Palomar, aquests van veure "un milió de cigrons escolant-se en espiral dins la tassa del vàter." Va demanar ajut a en Ralph Rosenblum i aquest, canviant un vint per cent del muntatge original, va convertir en un èxit una pel·lícula dirigida al fracàs més estrepitós.

Hauràs sentit parlar de la regla de Pareto moltes vegades i, malgrat que és una expressió molt utilitzada, no deixa de ser certa i potent al món de l'empresa.

Fa uns anys, per exemple, vaig ajudar a augmentar els beneficis d'un client en més d'un 50% amb tres simples preguntes, que hi jugaven:

  • Quin 20 per cent dels nostres clients generen el 80 per cent dels nostres ingressos i marge?
  • Quin 20 per cent dels nostres productes suposen el 80 per cent dels nostres ingressos i marge?
  • Quin 20 per cent dels nostres proveïdors suposen el 80 per cent de les nostres compres?

Aquestes preguntes, ens porten a pensar en aquells petits aspectes que marquen la diferència al nostre negoci i, en el cas concret del meu client, en aquells aspectes que afectaven directament als beneficis, ja sigui la tria de clients més rendibles, el focus en productes de més potencial i la reducció de despeses administratives i logístiques que provoca treballar amb masses proveïdors.

Però el poder de Pareto no s'acaba aquí, i també pot ajudar-nos en la direcció de la nostra empresa, a través de preguntes com:

  • Quines són el 20 per cent de les teves tasques que generen el 80 per cent dels teus resultats?
  • Quines són el 20 per cent de les teves decisions que promouen el 80 per cent del teu progrés?

Hi ha petits canvis que promouen grans resultats a les empreses. Woody Allen va tenir l'encert d'aprendre'ls a través d'en Ralph Rosenblum abans de l'estrena oficial de la pel·lícula, però moltes empreses no se n'adonen fins que és massa tard i han dedicat masses recursos a clients, productes o tasques que no aporten valor.

Woody Allen sempre diu que "el 80 per cent de l'èxit és simplement ser-hi present." Aquest és el seu 20%. I el teu?

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials