Ja tens preparat el teu pla d’escalada?

A què esperes? Si vols estar en marxa quan et deixin sortir, comença a moure’t.

Ja tens preparat el teu pla d’escalada?
Photo by Wu Jianxiong on Unsplash

Estem en plena desescalada de mesures contra la Covid-19 i ara tots esperem a veure en quina fase estem i què podem fer en cada cas.

El problema és que a la majoria de les empreses la frase que se sent més és "quan tornem a la normalitat." I no, no tornarem a la normalitat, ni entrarem a una nova normalitat. De fet, ja hi som a la normalitat, com ja hi érem abans del Coronavirus. La normalitat és la incertesa, i quan abans ho entenguem, abans podrem posar-nos a treballar.

O és que no recordeu que, fins fa poc, encara discutíem si havíem o no sortit de la crisi anterior. De les crisis no se'n surt, perquè tampoc s'hi entra. Una cosa és que a nivell econòmic existeixi una definició de crisi basada en els trimestres de caiguda del PIB i l'altra és que això es noti a més curt o més llarg termini a les empreses i les famílies.

Per tant, ara que estem en plena desescalada, toca pensar en escalar. I, per a això, caldrà un pla. No ens enganyem, serà un pla senzill que, probablement, morirà pels esdeveniments, com tots els plans. Tot i això, caldrà pensar-lo, fer-lo i ajustar-lo dia a dia.

"El pla no és res; planificar ho és tot" General Eisenhower

Quan vaig llegir que a partir de la Fase 1 del pla del govern espanyol ja podria jugar a tennis, em vaig posar a pensar en com podria fer-ho ràpidament. Clar, podria esperar a que s'aprovara però, i si s'aprovava un diumenge a les 12 de la nit? Com m'ho hagués fet per a jugar a tennis dilluns al migdia? Em calia un pla com el següent:

  • Estar atent al moment en què, les dades em diguin que la setmana següent podré jugar-hi.
  • Informar-me de les condicions d'obertura: demanant hora, amb material propi, només individuals, canviant-se i dutxant-se a casa...
  • Comprovar el meu material. Tenint en compte que fa més de dos mesos que no hi jugo, les pilotes poden no estar en les millors condicions i el cordatge tampoc. Per això darrer no podia fer gran cosa, però sí que podia encarregar unes pilotes de tennis online.
  • Trucar un amic per a agendar ja un dia i una hora que ens anés bé a tots dos.
  • Reservar pista al club.

En canvi, si m'hagués esperat a tenir la confirmació del govern, potser hagués estat massa tard per a jugar dilluns i m'hagués hagut d'esperar a dimecres o dijous.

Els qui em llegiu esteu tots en fases diferents, però tots vosaltres podeu anar preparant els vostres negocis per a passar a la següent fase a ple rendiment. Això és el pla d'escalada. Respondre a tres preguntes:

  • Com sabré que ja ha arribat el moment? (Observació)
  • Què podré fer llavors? (Planificació)
  • Què puc fer ara? (Acció)

Per exemple, potser ara no pots visitar potencials clients. I, sí, amb els clients actuals ho has anat resolent per telèfon i/o video-conferència. Però tots sabem que hauríem d'anar a veure a aquells amb qui fem negocis, ni que sigui simplement per a avaluar danys i planificar la nostra relació pels propers mesos, oi? És més, en algun moment hauràs de començar a vendre, pel que et cal saber què et farà sentir segur per a posar-t'hi, més que esperar que surti algú amb un xiulet, dient "Som-hi tots, ja podeu sortir a vendre!"

Per exemple, amb un client meu el que hem fet és agendar reunions amb els seus potencials clients de cara a la primera quinzena de juliol. Sí, pot trobar-se que, arribat el moment, tampoc s'hi pot reunir, però per a això existeix la possibilitat de re-agendar, oi? Mentrestant, però, ha aprofitat que els seus potencials clients tenen les seves agendes de juny i juliol buides i, per tant, ell ja s'hi ha fet un lloc abans no arribin tots els que esperaven el xiulet de sortida.

Com diu la dita: "Qui matina fa farina"

Pensa-hi. Tens un pla d'escalada preparat en tots els àmbits de l'empresa (comercial, productiu i financer) que et permeti estar en marxa quan vagin passant fases? Què pots fer ara mateix per a fer-lo possible? Ho sap el teu equip?

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials