El control de la tresoreria de l’empresa en temps convulsos

Quants diners hauria de tenir per a sobreviure en moments de crisi? El control de la tresoreria de l’empresa en temps convulsos es basa a no comptar els diners, sinó els dies.

El control de la tresoreria de l’empresa en temps convulsos
El control de la tresoreria de l’empresa en temps convulsos

Us heu preguntat mai perquè els cotxes donen la informació sobre els quilòmetres d'autonomia que tenen, malgrat que aquesta no és exacta? La resposta és ben simple: l'exactitud no du a l'èxit. Saber que et queden 14,7 litres de combustible és menys útil que saber que et queden 300 quilòmetres d'autonomia.

El mateix passa amb la tresoreria. Quan demano als meus clients quanta autonomia financera tenen, sovint em responen dient que tenen 46.000 euros, 287.000 euros o 1.500.000 euros. Totes tres xifres són exactes, però no són útils en moments convulsos, on la tresoreria pot desaparèixer en qualsevol moment, degut a que un client no paga o un proveïdor no accepta un ajornament. Per això, aquests dies és important mesurar els diners que tenim en unitats de temps, i no en diners.

Com podem portar el control de la tresoreria de l'empresa?

Per establir un càlcul en unitats de temps, hem de calcular les setmanes de marge que tens amb els diners actuals disponibles (i garantits). Això es fa dividint els diners accessibles entre el consum setmanal, és a dir, entre els pagaments que tenim, no només de despeses, sinó també d'impostos, préstecs o dividends, entre d'altres.

I quina és la xifra màgica? Calculo que les petites i mitjanes empreses haurien de tenir dos mesos de marge com a mínim. Això, però, no els garanteix la supervivència. Per anar bé, una empresa que hagi de tancar temporalment, hauria de disposar, com a mínim, de sis mesos de marge, si volen mantenir-se oberts passat el tancament.

De fet, els experts diuen que, anant bé, el tancament durarà uns tres mesos fins a poder començar a obrir. I, un cop oberts, no poses la màquina de zero a cent al moment. Els clients no podran pagar com ho feien, els proveïdors no podran atendre ràpidament i la gent haurà desconnectat.

Curiosament, això fa d'aquest moment un gran moment per a repensar l'estratègia empresarial i tornar a començar d'una manera més intel·ligent. Però aquesta, serà una història que explicaré la setmana vinent.

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials