El teu punt dolç

L’atractiu d’una empresa es basa en trobar-hi el “punt dolç" que la fa atractiva

El teu punt dolç
Photo by Jean-Frederic Fortier on Unsplash

Fa uns dies, assegut amb una empresa que està buscant inversor per a fer un salt en els propers anys, parlàvem d'allò que era important tenir a lloc si volíem fer-la atractiva i maximitzar el valor de la mateixa. L'empresa, amb una facturació de més de 30 milions d’euros, partia d'uns nivells de creixement de més del 80% anuals des del 2016, però no havia aconseguit encara la rendibilitat (tot i que s'hi acostava), i per això dubtava del seu atractiu al mercat. A la meva vida professional m'he trobat amb dos perfils d'empresaris cercant inversors per a créixer: els que sobre-valoren la rendibilitat per sobre de tota la resta i els que no donen importància als números mentre el projecte sigui suficientment atractiu.

Treballant a l'altre costat (inversors) te n'adones que, per a que un projecte sigui realment atractiu per a invertir-hi diners, el que és important és que sigui atractiu pel propi empresari i que, per tant, garanteixi rendibilitat futura, calculada en base a la inversió feta i el retorn obtingut, ja sigui a través dels dividends o de la futura venda. Per això, l'inversor mira les dades financeres, però també més enllà.

I aquest atractiu, en la meva experiència, es mostra quan troba el punt dolç, que és aquell en que l’empresa té:

  1. Una estratègia clara i compartida al llarg de l'empresa;
  2. un equip directiu eficaç, que defineixi i implementi aquesta estratègia; i
  3. un negoci rendible, que aporti benefici net, no només EBITDA.

Com dic sempre a inversors i empreses cercant inversor, una bona inversió compleix dos dels tres requisits, però el punt dolç està quan els compleixes tots tres.

Per exemple:

  • Si l'empresa té una estratègia clara i compartida, i un equip directiu que la implementa, però no és rendible encara, ens trobem davant d'una bona visió de futur i talent, però sense diners. Això vol dir que haurem de treballar la part financera del negoci, tant a la rendibilitat com a la tresoreria, per a fer-la més sòlida.
  • Quan l'empresa té una estratègia clara i ha aconseguit la rendibilitat, però no tenim un equip directiu que la implementi lliurement, el que ens trobem és un bon model de negoci, comportant-se com una start-up, que depèn excessivament del/s fundador/s. Cal treballar en la creació d'un equip directiu eficaç a qui implicar en la definició de l'estratègia i en la seva implementació.
  • Per contra, una empresa rendible i amb un bon equip directiu, però sense una estratègia clara i compartida, és un negoci basat excessivament en la tàctica, pel que qualsevol trasbals intern o extern pot posar-la en situació de risc. El focus, en aquest cas, hauria de posar-se en deixar de dirigir reactivament i començar a definir prioritats que ens permetin créixer per intenció i no per reacció.

I doncs, vols una gran inversió?

Assegura't que l'empresa compleix tots tres requisits i tindràs al davant el que jo anomeno el "punt dolç"; és a dir, l'oportunitat d'invertir en un gran projecte (si ets inversor) o de fer créixer el teu somni (si ets l'empresari).

I si no busco inversor?

Els inversors inverteixen en empreses que creixen proactivament, a través d'un bon model de negoci (rendibilitat), que té futur (estratègia) i escalabilitat (equip). Aquests tres requisits però, no són exclusius de les empreses que busquen finançament, sinó que són la clau per a l'èxit a llarg termini de qualsevol negoci que no vulgui quedar-se en un etern lloc de treball per a l’empresari. Per tant, demana't: quants d'aquests requisits compleixes a dia d'avui? Què et manca per a aconseguir el teu "punt dolç"?

Vine a descobrir el punt dolç del teu negoci

Els propers 17 i 19 de setembre al matí, a Barcelona i Saragossa, respectivament, celebro el 6è Seminari de Creixement Proactiu amb un grup d'empresaris innovadors i de sectors diversos, que aquest any tractarà de construir aquest punt dolç a la teva empresa, ajudant-te a definir una estratègia de creixement pel futur, construir un equip directiu que la implementi i accelerar els teus resultats, a través de 30 consells pràctics que podràs treballar immediatament.

Les places estan limitades així que, si hi vols venir, envia'm ja un email amb un senzill "M'hi apunto" i bloqueja la data a la teva agenda.

T'hi espero!

© Oriol López Villena 2019

Subscriu-te al butlletí

El Proactivista és un butlletí dissenyat per a ajudar-te a augmentar els ingressos, els beneficis i el valor del teu negoci.

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials