Duanes i creixement

Podries absorvir un 10% més de vendes, clients o operacions?

Duanes i creixement
Duanes i creixement

A la presentació a Barcelona del meu nou llibre "Creix i prospera", un empresari em va preguntar si el creixement pot ser negatiu per a una empresa i li vaig respondre que depèn de que entenem per creixement, posant-li com a exemple la indústria aèria i el col·lapse estiuenc de Vueling de fa uns anys. La causalitat va voler que, setmanes després, arribant a Washington per a reunir-me amb un grup de consultors d'arreu del món, fes gairebé dues hores de cua a duanes, que s'acumulaven a més de 13 hores de viatge. Una cua extremadament llarga, que acabava en 23 guixetes que fa anys que hi són i de les quals només en tenien vuit d'obertes.

Durant els últims anys el nombre de vols i de persones que viatgen arreu del món s'ha multiplicat, gràcies a la globalització i la liberalització del mercat aeri. Això ha portat els aeroports a creixements en el nombre d'operacions molt elevats, que els aeroports ja tenien previstos i que han resolt (generalment) preparant-se abans de col·lapsar, fent noves pistes, terminals, portes d'embarcament i aparcaments, entre d'altres, per a absorvir tot aquest creixement que arribava, demostrant una bona previsió en molts casos. Alhora, també s'han millorat i accelerat els sistemes de facturació, embarcament i desembarcament dels avions, de manera que, malgrat algunes excepcions, a dia d'avui podem dir que el procés d'agafar un avió i arribar a destí s'ha fet més fàcil i còmode.

Malgrat això, quan entres al control de passaports te n'adones que no tot va al mateix ritme i que, mentre els aeroports i les aerolínies havien previst aquest augment del trànsit aeri, actuant en la capacitat, de cara a absorvir el creixement i sortir-ne amb una millor experiència pel client, els governs no han estat igual de ràpids i, en el millor dels casos, han aconseguit no empitjorar el que hi havia. Des del control de seguretat (cada cop més farragós i lent) fins al pas per duana (amb un procés que no ha canviat, més que en la introducció d'algunes cabines automàtiques) l'experiència pel client segueix sent lenta i desagradable. És cert que s'han creat àrees com la Unió Europea o els països inclosos en el Global Entry, que faciliten processos com el de duanes per a determinades persones, però en un corredor aeri com el que hi ha entre la Unió Europa i els Estats Units, sembla mentida que seguim tenint la mateixa capacitat d'absorció, quan el nombre de viatgers s'ha multiplicat de manera tan dràstica.

Quan, assessorant un client en el seu proper pas endavant, li vaig dir que es posés en la millor de les situacions i que s'imaginés que les properes accions que dugués a terme funcionessin molt bé, aquest em va mirar estranyat. "Què passaria si demà augmentés el teu nombre de clients en un 10%? Podries absorvir-ho?" li vaig preguntar.

El mal de creixement és precisament això: pensar que aquest es defineix només en augmentar la facturació i el volum de negoci, sense tenir preparada l'empresa per a adaptar-se ràpidament. Per això, quan ajudo empreses a créixer, el primer del que parlem són les prioritats que hem d'afrontar per a fer-lo sostenible i escalable.

I tu, a la teva empresa, pots augmentar la capacitat ràpidament, ja sigui internament, externalitzant o delegant a clients, per exemple?

© Oriol López Villena 2019

Subscriu-te al butlletí

El Proactivista és un butlletí dissenyat per a ajudar-te a augmentar els ingressos, els beneficis i el valor del teu negoci.

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials