El principal error que cometen les empreses al contractar

Contracta a qui et completa, i no a qui et substitueix.

El principal error que cometen les empreses al contractar
Photo by Phil Shaw on Unsplash

El president d'una entitat a la que vaig ajudar amb l'estratègia sempre anava estressat i, per molt que no deixava d'implicar gent bona al projecte, no resolia el problema de fons, i ell seguia sent qui s'acabava enduent gran part de la feina. La situació el frustrava perquè no acabava d'aconseguir el que volia i no veia una successió fàcil, arribat el moment.

El motiu?

Incorporava a gent com ell.

Sempre em deia "a mi no em calen idees, sinó gent que les dugui a terme." Al final, però, seguia rodejant-se de gent amb idees, i no de gent que les dugués a terme. En conseqüència, la feina no avançava com caldria, els resultats no arribaven i ell acabava fent molt més feina de la que tocaria.

Em va fer pensar en el meu fill petit, que quan va començar a utilitzar els retoladors per a pintar no feia més que passar el retolador pel mateix punt, fins que foradava el paper.  S’ofuscava perquè no aconseguia pintar tot el dibuix i havia de tornar a començar, però no se n’adnava del seu principal error. Seguia emplenant allò que ja estava ple, i el paper es trencava abans no pintava del tot el dibuix. Frustrant, oi?

És el mateix que fan alguns dels professionals del meu programa de coaching, que cerquen ajut i contracten personal que no els complementa, sinó que els substitueix. Tot comença amb comentaris relacionats amb llargues jornades, baixa productivitat o incapacitat de delegar, entre d'altres, però acaba al mateix lloc: vols dir que tens la gent adequada?

Al seu llibre "Good to Great", Jim Collins explica com contractar és com omplir un autocar que tu condueixes: cal que decideixis a qui deixes pujar i on l'asseus. Per exemple, si ets més un visionari i líder que un implementador, has de rodejar-te de persones que t'ajudin a implementar i no d'altres visionaris i líders, que creïn, però no facin realitat. Persones que t'ajudin a concretar les grans idees que comences.

No hi ha un empresari model, però sí una contractació model.

He conegut empresaris de tot tipus (analítics, visionaris, sistemàtics...), i tots ells han aconseguit donar un impuls als seus negocis en el moment en què han entès quines són les seves fortaleses i debilitats, de manera que aprofitin les primeres i cobreixin les darreres.

Contractar no és fàcil, i és per això que hi ha empreses especialitzades en buscar els perfils adequats, que no els millors. Però aquestes empreses, quan les contactes, voldran saber què busques, i aquí és on cal que tinguis clar què vols cobrir o millorar. I, per a fer-ho més eficaçment i eficient, et recomano que segueixis els següents consells:

  • En primer lloc, fes un organigrama basat en els llocs de treball, i no en les persones. En un món ideal, com estaria organitzada la teva empresa? Quins llocs de treball hi haurien? Quines responsabilitats tindria cadascun? Quins resultats n'espero obtenir?
  • En segon lloc, analitza qui ets tu i el teu equip. És a dir, observeu-vos amb ulls crítics, i penseu en quines són les vostres fortaleses i debilitats. Pots utilitzar el teu propi criteri, el d'una empresa especialitzada o un test de l'estil Kolbe per a investigar, però cal que us conegueu per veure què us cal.
  • Per últim, deixa entrar a aquell qui completi el dibuix, no a qui pinti a sobre, com el meu fill. Et cal cobrir les vostres mancances, i així tenir marge per a aprofitar les vostres fortaleses. Per exemple, si ets bo creant, et cal temps per a pensar, que guanyaràs de la implementació.

Però tinc males notícies.

Contractar és una història interminable

Les persones canvien i les empreses també. Per això és important observar molt i molt bé el comportament propi i de l'equip, així com l'evolució del negoci. El més probable és que l'evolució de l'empresa, la teva i la dels teus treballadors no segueixi sempre un camí paral·lel. En el teu cas, això es resol amb estratègia (evolució del negoci) o planificació (retirada), però tu decideixes què fas quan el teu camí se separa del de la teva empresa. En el cas de l'equip, en canvi, has de tenir clar que:

  • No tothom qui ha pujat a l'autocar hi seguirà quan anem fent parades. No t'aferris a les persones, sinó als llocs treball. Les persones canvien, com ho fan les empreses. Seria molta casualitat que tothom a qui contractes estiguis tota la seva vida professional amb tu. Per tant, no et facis mala sang quan això no passi.
  • Les cadires dins de l'autocar no són fixes, i poden anar canviant en funció del creixement de l'empresa i de les persones que en formen part. Un mossos de magatzem pot acabar sent director d'operacions. Fomenta el creixement personal i professional dins l'empresa, si vols escalar el teu negoci i gaudir del trajecte.

L'empresa, si tot va bé, és una història que no s'acaba mai, i com a tal s'ha de construir.

Pot ser que et trobis que et manca temps, que el teu equip no acaba de funcionar o que tot allò que tens al cap no es fa realitat. Si és així, agenda una trucada amb mi i parlem de quins serien els propers passos a seguir.

Mentrestant, no te n'oblidis: contractar-te a tu mateix només és una bona idea si el que vols és retirar-te.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials