Els petits canvis són poderosos

Si haguessis de fer un únic canvi a l’empresa, quin seria?

Els petits canvis són poderosos
Foto de l'Oriol López Villena

Avui estreno despatx. Bé, en realitat, estreno escriptori, però aquest simple canvi ha fet que el despatx esdevingui completament nou, com a lloc de treball, perquè l'he mogut al davant de la finestra, i ara miro als arbres enlloc de cap a la paret.

Externament, doncs, el canvi és evident, i plaent pels sentits. Però internament també hi ha hagut un canvi. D'un temps ençà, treballo amb una entrenadora personal (un altre petit canvi), i un dels aspectes que hem treballat és la postura de recepció en el tennis, que ha desembocat en una millora postural en altres àmbits (conduïnt, treballant...). Posats a canviar l'escriptori, doncs, vaig informar-me sobre ergonomia, de cara a fer del lloc de treball un espai que, si més no, no malmeti el cos. Això ha resultat en un espai de treball agradable a la vista i al cos, i a un auto-retret per no haver fet aquest canvi anys ençà. 

Com deia el Capità Enciam als anys vuitanta: "Els petits canvis són poderosos."

És el que els anglesos en diuen un "game-changer" i que, en català, podríem traduir com a "disruptiu." Aquesta paraula, disrupció, està molt de moda darrerament i, malgrat sembli inabastable per a la majoria de petites i mitjanes empreses, en realitat, no va de la mà de la grandària de l'organització ni del canvi, sinó del resultat que promou. Un sistema de venda com el de Thermomix va ser disruptiu en el seu moment (i encara ho és) sense ser cap gran cosa, aparentment: venda directa, amb un punt de comunitat. Però és aquest punt de comunitat el que trenca el mercat i la converteix en referent, no només en volum de vendes, sinó en influència sobre el mercat. Que vingui algú a casa, passi la tarda cuinant amb tu el dia de la compra, i et truqui de tant en tant durant les primeres setmanes, són petites coses que converteixen un bon producte en una gran experiència.

Quan als meus clients els hi proposo de demanar referències als seus propis clients, queden astorats. Accepten que jo els hi demani, però no acaben d'entendre com això pot transformar el seu negoci. Tanmateix, en el mateix moment en què un dels seus comercials o equip d'atenció al client se li acudeix de formular la pregunta màgica "Coneixes algú més a qui puguin interessar els nostres productes?" els resultats comencen a arribar. Poca "inversió", seguida d'un gran impacte.

Vols un consell? Dedica la propera mitja hora a pensar en petits canvis que puguis fer a la teva empresa que puguin tenir un gran impacte en el teu dia a dia. Doble pantalla a tot l'equip? Arreglar la impressora que fa temps que no funciona? O, fins i tot, eliminar-la per sempre? Trucar els teus millors clients un cop al mes? Adjuntar un full amb altres productes que oferiu a cada pressupost o factura?

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials