Inèrcia o estratègia?

La inèrcia és la resistència que oposa la matèria al modificar el seu estat de repòs o moviment.

Inèrcia o estratègia?
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Has tingut mai la sensació que la teva empresa creixia per inèrcia? És a dir, tens bons clients i bons productes, i la teva empresa simplement creix per la força de la reputació. És aquella sensació que tens quan els clients segueixen trucant i, sovint, et recomanen a nous clients; els teus productes s’adapten a noves tendències i demandes dels clients; o els ingressos creixen per sota del 10% anual entre d’altres símptomes.

Això no és creixement, sinó inèrcia.

I el problema de la inèrcia, és que funciona en condicions estables, però no en la incertesa.

Què li passaria a la teva empresa (i a tu mateix) si demà un dels teus principals clients marxés, un competidor presentés un producte trencador al teu sector o els preus caiguessin dràsticament per una causa externa?

Sí. A les bones persones i les empreses exemplars, també els hi passen coses dolentes.

Un empresari va venir a mi a meitat dels anys 2000 amb un problema molt greu. El va sorprendre una nova regulació al seu sector que convertia gairebé tots els seus productes en obsolets. El cost era de més de mig milió d’euros en estoc, en una empresa de 3 milions d’euros de facturació. Eren una bona empresa, amb bons productes i bons clients, però la manca d’estratègia i aquesta nova normativa els van posar en un problema molt gros, i sense capacitat de maniobra, perquè estava massa centrat en seguir fent el que havia estat fent els darrers anys.

"No t’enganyis," li vaig dir. "El que et va dur fins aquí no et durà més enllà."

Però, no és només quan a les empreses bones els hi passen coses dolentes que ens adonem que la inèrcia no pot ser el nostre motor del creixement. Què passa amb el principal cost de qualsevol negoci? Les persones? La mercaderia? No! El principal cost de qualsevol empresa és el d’oportunitat i, quan la teva empresa creix només per inèrcia, estàs perdent negoci, de ben segur.

Un empresari em va trucar fa uns anys. Estava bastant content amb els seus resultats. Un 5% d’augment anual dels ingressos (de mitjana) durant els darrers 10 anys, mentre la majoria dels seus competidors es mantenien estables o perdien, no semblava un mal resultat. Vaig preguntar-li quant estava creixent el seu competidor de més èxit, i em va respondre sense dubtes: entre un 15 i un 30 per cent cada any. “Però Oriol, ells estan centrats en productes diferents (i més rendibles), pel que no ens podem comparar amb ells!” em va dir. “Per què no? – li vaig respondre – vol dir això que, mentre vosaltres heu estat creixent reactivament, ell ho ha fet proactivament (creant intencionadament les condicions per a fer-ho)?”

Això és el que passa amb la inèrcia quan les coses van bé: creen auto-complaença.

És per això pel que les empreses de més èxit combinen el creixement reactiu (reputació) amb el proactiu (intenció). I és per això pel que vaig escriure el llibre "Creix i prospera": perquè la reputació no és una estratègia, sinó inèrcia.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials