L’estratègia ha mort. Visca l’estratègia!

Cap estratègia de creixement definida fa més d’un any és vàlida.

L’estratègia ha mort. Visca l’estratègia!
Photo by Luca Bravo on Unsplash

Explica Jerome K. Jerome al seu magnífic "Tres homes en una barca (per no parlar del gos)“ que un home, al rebre la factura del funeral de la seva sogra, va exclamar "Tot té avantatges i inconvenients."

Hi pensava fa unes setmanes quan, després de sortir de la primera de les reunions per a definir un full de ruta estratègic post-covid amb les persones clau d'una empresa industrial.

La pandèmia ha tingut efectes devastadors, sobretot a nivell personal, però també empresarial. Ha accelerat la caiguda de molts negocis, ha obligat les empreses ha prendre decisions dràstiques d'un dia per l'altre i ha situat molts empresaris en la posició més complicada que mai han patit, havent-se d'enfrontar a una incertesa que, si bé ja existia, ara es feia evident. Aquests, entre d'altres, són els inconvenients dels que parla Jerome K. Jerome.

I aquests, entre d'altres, en són els avantatges. La pandèmia ha obert oportunitats per a aquelles empreses que han estat prou àgils a l'hora de prendre decisions, ha permès canviar hàbits que semblaven eterns (com el presentisme), ha creat nous hàbits que han obert nous mercats (take-away a la restauració, per exemple) i ha exposat fortaleses i debilitats de persones i sectors sencers.

El meu client, concretament, ha vist com la pandèmia ha canviat els hàbits de compra dels seus clients, agilitzant-ne el procés i fent-lo més eficient i menys depenent de persones i viatges. La digitalització forçada dels seus clients i proveïdors, el treball en remot dels seus equips i l'obertura de nous mercats pel tancament d'empreses competidores, els han permès traçar (i començar a implementar) un nou full de ruta basat en jugar a la primera divisió europea (més exigent i profitosa).

Una de les preguntes que vam respondre amb l'equip del meu client en aquesta primera reunió estratègica va ser la següent: "què ha canviat al nostre entorn que quedarà per sempre i com podem aprofitar-ho per a créixer?"

Ahir vam acabar la Setmana Santa, un moment que, pels cristians, significa nova vida i oportunitats. La pandèmia ho ha trastocat tot, és veritat. De fet, cap estratègia de creixement definida fa més d'un any és vàlida. Sigui quina sigui, cal que la revisis i tracis un nou full de ruta que et permeti créixer en temps convulsos com els que vivim i els que s'acosten. Això, però, té l'atractiu que tu li vulguis posar, com tot foc nou.

Demana't, doncs, si vols seguir llepant-te les ferides i pensant en tot el que no hauria de ser com és, o prefereixes traçar un nou full de ruta estratègic, que acceleri el teu negoci i el dugui allà on desitges.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials