La Sagrada Família tecnològica

La tecnologia és un multiplicador de tot allò que fas, sigui bo o dolent.

La Sagrada Família tecnològica
Photo by Pelayo Arbués on Unsplash

Fa uns dies, un lector del meu llibre "Creix i Prospera" em comentava que el capítol dedicat a la tecnologia no li donava prou importància com a factor clau del creixement. De fet, tal i com li vaig dir, hi estic en desacord, hi dedico un capítol sencer, però potser no enfocat com voldria algú que hi està dins.

El seu comentari em va fer pensar en el cap del Taller de Modelistes de la Sagrada Família, l'Albert Portolès. Fa uns anys, Portolès feia notar que Gaudí no es podia imaginar que impressores 3D dissenyarien peces que ell modelava amb motllos de guix, però que, tot i així la tecnologia no modificava el projecte, sinó que només n'accelerava llur execució. En paraules seves "Gràcies a ella (la tecnologia) la nostra generació podrà veure la Sagrada Família acabada."

La tecnologia, com dic al llibre, és un multiplicador de tot allò que fas, tant allò bo com allò dolent. O, seguint la filosofia d'en Bart Simpson, un procés inexistent fa que qualsevol canvi tecnològic sigui el mateix que multiplicar-se per zero.

He vist empreses patir com mai introduïnt ERPs o CRMs que funcionaven a la competència. Jo mateix, durant la meva etapa dirigint el despatx familiar, vaig introduir l'any 2011 l'ús de Zyncro (a través d'un col·lega), una xarxa social corporativa que ens va permetre guanyar eficiència, velocitat i qualitat als nostres processos. L'eina agafava el procés que havia creat el meu pare l'any 1976 i el duia a un entorn nou, sense modificar-lo (com deia en Portolès a l'entrevista). Tant és així que, anys després, quan jo ja no hi era, Zyncro va desaparèixer, i el despatx va poder seguir funcionant fent un pas enrere i seguint el mateix procés (que no havia canviat respecte el que va crear el meu pare), mentre cercaven una nova eina que millorés el procés. Pel camí, molts despatxos van voler seguir la nostra experiència però no ho van aconseguir. La majoria no tenien processos escrits i compartits sobre allò que feien, i, els que els tenien, no eren eficients. La tecnologia, doncs, mostrava les mancances de sistema tant a l'equip com als clients, el que provocava mals resultats i frustració.

Per això, quan els empresaris em demanen l'opinió que tinc sobre una determinada tecnologia, sempre els faig fer un pas enrere a través de dues preguntes: Tens un procés escrit, clar i compartit? Funciona com tu vols a dia d'avui?

Si la resposta és positiva en ambdós casos, llavors, la introducció de la tecnologia pot ser un gran revulsiu per a la teva empresa. Però, si pel contrari, hi ha alguna de les dues respostes que és negativa, és millor que dediqueu els esforços al procés en primer lloc.

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials