Trenca el biaix d’immediatesa

T’influeix més allò últim que has escoltat, que no té perquè ser el millor que has escoltat.

Trenca el biaix d’immediatesa
Photo by Ivana Cajina on Unsplash

Abans d'ahir, sopant amb uns amics a un poble prop del mar, un va parlar-nos del seu cap, un dels dos socis que dirigeixen l'empresa on treballa i que, constantment, està aprenent noves coses que pretén aplicar al negoci. Aquests, li vaig dir, són el que jo anomeno, inquiets. Són aquelles persones intel·lectualment mogudes que, degut precisament a aquesta curiositat constant, pateixen el que anomeno biaix d'immediatesa, i que es tradueix en aquelles paraules que t'hauràs sentit dir algun cop: "Mireu què he après. Això ho hauríem d'aplicar nosaltres".

Et sona?

T'ho explicaré amb un exemple del qual parlo al meu llibre "Creix i Prospera" i que tracta d'un client meu a qui agradava subscriure’s a múltiples butlletins, llegir llibres empresarials constantment i no perdre’s cap dels cursos de gestió empresarial als quals tenia accés. I això, si bé li aportava un coneixement molt útil per a la vida empresarial, li ocasionava angoixa, al veure moltes coses a fer i poc temps per a dur-les a terme. Recordo que, cada setmana, quan parlàvem per telèfon, em deia que havíem de treballar en quelcom diferent, i que això el mantenia angoixat per no arribar a fer-ho tot. Va ser llavors quan va aparèixer la metàfora del pàrquing, que va servir per a entendre que, igual com en un garatge no poden sortir tots els cotxes alhora de les seves places, les idees també necessiten d’un ordre per a sortir de manera eficient. És per això, pel que vam ordenar les moltes idees que se li acumulaven a una llista interminable i vam decidir prioritzar-les. Però no només això, sinó que va actuar també sobre la informació que rebia, donant-se de baixa de tots aquells butlletins que no llegia de feia més d’una setmana, llençant les revistes que feia més de quinze dies que s’acumulaven a la seva taula i valorant els cursos que rebia en funció de si podria aplicar-los en el curt termini, si eren eines de networking o si eren de cultura empresarial. Això li permetia ordenar-los dins el seu dia a dia, de manera que tingués clares les seves prioritats.

Trencar el biaix d'immediatesa no li va impedir seguir aprenent, però li  va permetre anar un pas més enllà i implementar allò que aprenia, de manera que l'empresa i/o ell se'n beneficiessin.

Per tant, si vols detectar i trencar el biaix d'immediatesa, demana't: quina és la gran idea que tenies en ment fa un any i com l'has resolt?

© Oriol López Villena 2019

Subscriu-te al butlletí

El Proactivista és un butlletí dissenyat per a ajudar-te a augmentar els ingressos, els beneficis i el valor del teu negoci.

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials