No facis una llista de propòsits de Cap d’Any

Els propòsits són com les prioritats. Si n’hi ha masses, no n’hi ha cap.

No facis una llista de propòsits de Cap d’Any
Photo by Ergo Zakki on Unsplash

Començar a fer esport, deixar de fumar, dedicar més temps a la família... No n'estàs una mica cansat? Cada any ens trobem amb la mateixa cantarella, on tot tipus d'empreses, gurús i mitjans tracten de comprometre'ns a través de llistes interminables de propòsits de Cap d'Any que, passats Reis, queden oblidades en un calaix. Això, pensat per a motivar-nos a canviar (millorar?) acaba provocant sovint el contrari: ens frustra, perquè no hem estat capaços de mantenir-nos-en compromesos ni tan sols un mes, pel que ens culpem i comencem a ser proclius a comprar tot tipus de mètodes revolucionaris per a perdre pes, crear nous hàbits o portar el nostre negoci a les 6, les 7 o les 8 xifres. Tot, per suposat, a través d'un "training" que no deixa de ser un curs amb més pa que formatge o, el que és el mateix, més venda que contingut. Per cert, no odieu aquest llenguatge importat i carent de sentit en la nostra llengua? Si vols arribar al milió, pots dir-ho així. No cal parlar de xifres com els nord-americans parlen de "figures", perquè no és ben bé el mateix. Però centrem-nos.

Els propòsits de Cap d'Any.

Em trobo sovint amb empresaris que no es reuneixen abans d'acabar l'any perquè "sembla que s'acabi el món." Us ha passat mai? El món, però, segueix com el vam deixar el dia 31 de desembre, i això és perquè la vida, com les empreses, no es mouen a cops de calendari, sinó de manera fluida, i sense entendre de mesos, trimestres o anys.

Les llistes de propòsits trenquen aquesta fluïdesa, i ens lliga a:

  1. Planificar un cop l’any, repetint objectius i dedicant poc temps anual a pensar en el teu negoci i en què el fa únic i especial.
  2. Executar poc, dedicar massa temps a coses que no son al pla i canviar de prioritats massa fàcilment, deixant que d’altres les marquin i sense estudiar-ne l’impacte ni el cost. 
  3. No entendre els teus números, ni com millorar-los. Els anys naturals només interessen a hisenda i els bancs. A tu, com a empresari, et poden interessar les tendències (dades interanuals), les prioritats (trimestrals) o l'acció (diària).

En resum, marcar propòsits de Cap d'Any i alimenta un comportament que no lliga la reflexió a l'acció, pel que perpetua les nostres debilitats i no explota les nostres fortaleses.

El propòsit únic.

Mirant El Senyor dels Anells amb els meus fills, vam aturar-nos un moment en la inscripció de l'Anell Únic:

Un Anell per manar-los a tots, un per trobar-los

Un Anell per reunir-los a tots i a les tenebres lligar-los.

J.R.R. Tolkien

A l'empresa, l'anell únic és l'estratègia: aquella que mana sobre les prioritats i les lliga als comportaments que les faran possibles. I, per això, enlloc de fer una llista amb molts propòsits per al nou any, et proposo que en posis només un, a fer el més d'hora possible: defineix l'estratègia de la teva empresa.

Simple, però no fàcil.

Una estratègia ha d'incloure, entre d'altres coses:

  1. Una visió clara i compartida del futur ideal que crea més valor i impacte en els teus clients, el teu negoci i la teva família. 
  2. Un dibuix clar i detallat de qui és el vostre client ideal, com podeu generar negoci amb ell i com podeu aportar-li cada cop més valor. 
  3. Una definició clara dels indicadors de l’èxit, que et permetin mesurar i millorar el rendiment del negoci i el lideratge del teu equip. 
  4. Un augment del compromís de l’equip en el lideratge i la implementació de la estratègia, a través d'objectius departamentals i individuals alineats amb l’estratègia de l'empresa. 
  5. Un mapa clar i detallat de com hauria de créixer el teu negoci durant els propers mesos i anys. 

En resum, una estratègia única que et permeti guanyar claredat a les prioritats i crear compromís amb l'acció, amb l’objectiu de recórrer el camí que hi ha des de la situació actual fins al futur desitjat pel teu negoci.

Fes-ho possible

Per a fer-ho possible, et caldrà una estructura i un seguiment que pots marcar tu sol o, si ho desitges, amb el meu ajut. Sigui com sigui, agenda una trucada amb mi si vols que en parlem i no es quedi en un simple propòsit.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials