Focus no és dir Sí, sinó No

Dir No a les bones oportunitats, deixa lloc per a les genials.

Focus no és dir Sí, sinó No
Photo by Gemma Evans on Unsplash

Tenint en compte el creixent mercat de llibre electrònic, és curiós que Apple mai hagi creat el seu propi aparell per a fer la competència al Kindle, Booq o Sony, entre d'altres. De fet, Apple ja té una app de lectura a l'iPhone i l'iPad, i una de les seves principals vies d'entrada de negoci és el contingut. Amb això al cap, hom pot demanar-se com pot ser que no hagi entrat mai al mercat dels "lectors" de llibre electrònic.

La meva teoria és que, probablement (mai diguis mai), Apple no entrarà al mercat dels llibres electrònics perquè, tal i com Steve Jobs ho veia, has d'aprendre a dir no als bons productes, per a poder-te centrar en uns pocs que puguis convertir en excepcionals. En aquest cas, el seu aparell de lectura és simplement l'iPad.

Una clienta meva va refusar fa un temps una venda, perquè no acabava d'encaixar amb l'estratègia de l'empresa. Era una bona oportunitat, basada en uns ingressos prou elevats i un producte que podíem fabricar. A més, arribava just a l'inici del confinament i la por que causava pel futur del negoci, pel que hagués estat fàcil dir que sí. Tot i això, avaluant-la, vam coincidir que l'allunyava de l'estratègia que havíem marcat uns mesos abans i que tants bons resultats havia aportat, ja que implicava molta més feina de l'habitual i tenir a un treballador dedicat a la mateixa exclusivament. 

El focus, en aquest cas, estava posat en un tipus de client i de projecte molt concret, i acceptar aquesta oportunitat hagués ocasionat que, durant el temps que durés aquest projecte, la meva clienta es dediqués a complir allò promès, sense possibilitats de buscar d'altres oportunitats ni de gaudir del temps lliure que ella desitjava, en família.

Després de dir No a aquesta bona oportunitat, no sense alguna discussió dins del consell executiu, vam centrar-nos a preparar un pla de creixement en temps convulsos, definint prioritats i eines per a treballar-les. Dues setmanes més tard, els resultats van arribar, en forma de dos projectes dels que ens agradaven, amb unes facturacions mai vistes a l'empresa. De fet va ser "el millor segon trimestre de la nostra història", com ella el va definir, malgrat la pandèmia que vivíem. Les coses no passen per casualitat. La meva clienta va posar el focus a escoltar i ajudar els seus clients actuals, i d'aquí en van sortir projectes alineats amb la seva estratègia i la seva vida, que, a més, van resultar ser altament profitosos, i que han desembocat en nous projectes, gràcies a les referències.

Per això, tenir una estratègia proactiva de creixement, basada en unes prioritats ben definides, et permet créixer més que reaccionar a tot allò que arriba.

Les grans oportunitats venen, de vegades, de dir No a les bones oportunitats. 

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials