Com la cultura del “fes-t’ho tu mateix” arruïna les empreses

Oi que mai no s’acudiria operar-te a cor obert a tu mateix?

Com la cultura del “fes-t’ho tu mateix” arruïna les empreses
Photo by Roselyn Tirado on Unsplash

L'exemple és exagerat, d'acord, però segur que t'has trobat moltes vegades fent coses per les quals hauries de contractar un professional, oi?

Recordo al meu pare fent-me mirar mentre canviava un endoll, arreglava una persiana o engreixava una bicicleta. Va ser així que vaig aprendre a fer petites feines a casa, i actualment faig el mateix amb els meus fills. Quan ja vaig créixer, però, el meu pare va començar a encarregar certes feines que abans feia ell a professionals. Per exemple, portava el cotxe a rentar a fora, mentre a mi me'l feia rentar a mà a casa. Al demanar-li el motiu, em va dir que abans d'havia d'educar, però que ara ja podia gaudir del temps lliure. A casa, doncs, adquirir certes habilitats tenia un valor educatiu i de supervivència: t'ajuden a desenvolupar-te per tu mateix i apreciar el valor més fàcilment.

Al despatx, però, no vaig veure mai el meu pare canviar un endoll, arreglar una persiana o ajustar l'aire condicionat. Per què?  Simplement, a l'empresa, fer-te tu mateix certes coses, implica un fre al creixement, perquè dediquem recursos a aspectes en què no som bons (cost d'oportunitat), i desaprofitem un dels motors que ha mogut la humanitat (la divisió del treball).

Per això, quan un assessor fiscal, fa unes setmanes, va queixar-se que els seus clients pensaven que podien fer-se ells mateixos els impostos, mentre em mostrava un disseny que van fer per a compartir a les xarxes socials, els hi vaig dir que era incoherent: "si vosaltres no contracteu a un professional pel disseny, per què us hauria de contractar un client per a fer-los els impostos?" li vaig dir.

En canvi, un empresari del transport em va dir una vegada que el secret del seu èxit estava en haver externalitzat tot allò que no era el cor del seu negoci: transporta mercaderies. Això, entre d'altres coses, la va catapultar a ser (i mantenir-se) com una de les empreses de més gran creixement d'Europa.

Com he dit abans, la cultura del "fes-t'ho tu mateix" està molt bé per a casa, però a les empreses provoca estancament i desorientació. Estancament, perquè enlloc d'aprofitar les seves fortaleses, aprofundeix en les debilitats. I desorientació perquè, quan no s'obtenen els resultats esperats, es culpa a l'estratègia enlloc de a la seva execució. I, com vam comentar fa unes setmanes, el perill de l'estratègia no està a la seva definició, sinó a la seva implementació.

Centra't. Com a empresari, vols que la teva empresa creixi i treballi per a tu, oi? Vols gaudir d'allò que fas i cedir responsabilitat i lideratge en allò que no gaudeixes o no hauries d'estar fent. Somnies en guanyar temps lliure sense sacrificar el creixement, la satisfacció del client i la rendibilitat. En resum, vols saber que quan no ets al davant, l'empresa segueix funcionant i creixent.

Llavors simplifica. Pensa en què sou forts, i demana ajut per la resta.

Per exemple, segurament, tens clar com crear l'equip i fer diners a l'empresa (si no, no series on ets). Ara toca, però, preparar les estratègies i els sistemes adequats per a maximitzar el creixement i la rendibilitat. O bé ets bo conduint a tota velocitat, però entre les corbes i els canvis de rasant, perds la visió d'allò que està arribant, fins que ja és massa tard.

Pots creure que pots fer-ho tu sol, però hauries de saber que els millors empresaris tenen un sistema de suport molt potent, basat en socis, col·legues o assessors. No van sols.

Amb algú al teu costat, podràs evitar bloquejos i sots, per a que puguis avançar i arribar al teu destí. Si aquest algú, a més, té l'experiència d'haver fet i assolit el que tu vols, el guiarà més ràpidament cap a l'objectiu.

Per últim, si creus que puc ajudar-te, agenda una trucada amb mi per a parlar-ne, sense cap compromís.

L'alternativa és seguir igual, i esperar que la cosa millori.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials