10 senyals que estàs centrant-te en les prioritats equivocades

Que els arbres del dia a dia no et tapin el bosc de l’estratègia.

10 senyals que estàs centrant-te en les prioritats equivocades
Photo by Richard Horvath on Unsplash

T'has vist mai aclaparat amb dotzenes de petites tasques a fer, mentre arriben més i més emails o trucades demanant més del teu temps i energia? No sempre és fàcil veure que no estàs centrat en allò important, i per això, al llarg dels més de vint anys que fa que treballo amb empresaris, he anat desgranant els símptomes que em permeten identificar-ho i posar-hi solució.

Són aquests 10 senyals que mostren que estàs centrant-te en les prioritats equivocades o (pitjor) que no tens prioritats.

  1. Sempre et falta temps per a allò important, sigui personal o professional. Quan veig algú que sempre va amb presses als llocs, parla amb urgència o només té temps per a la "logística diària" ja veig que no treballa amb prioritats, sinó amb allò que li cau al davant. Un amic meu en deia "estar enfeinat", en contraposició a "estar liat." En un cas hi ha focus, a l'altre no.
  2. Segueixes mirant cap a la tecnologia per a guanyar productivitat. És simple, optimitzar és la solució dels ganduls a la manca de prioritats. Ho sé: si no pots centrar-te en allò important és perquè tens masses coses petites a fer. Ergo, resols aquestes coses a través d'alguna eina informàtica i així tindràs temps per a allò important. Resultat? Segueixes sense tenir temps, i has creat nova burocràcia al teu voltant.
  3. Fas multi-tasca. Sí, ara mateix, també! Una cosa és mirar el mòbil mentre mires una sèrie i l'altra és consultar twitter mentre penses en l'estratègia o publicar a instagram mentre el teu fill juga a futbol. Pots fer diverses coses alhora, d'acord. Però pots fer-les bé? Per definició, la paraula prioritat és singular, no plural. Per tant, siguem seriosos: tria què faràs i fes-ho.
  4. Atens a les notificacions de mòbil i ordinador quan aquestes arriben. No passa res si llegeixes l'email cada dues hores o no agafes el telèfon al moment. Pensa-hi: qui mana a la teva vida? Tu o la resta del món? Desactiva les notificacions, llegeix l'email cada dues o tres hores, i no deixis mai res sense respondre.
  5. Tothom ho vol tot urgent. Quan clients o equip et demanen les coses amb urgència és un senyal que no compleixes els terminis, no que ells siguin uns pesats. Podem viure sense que ens responguis immediatament, però no perdonarem que no estiguis mai disponible o triguis dies o setmanes a respondre un email.
  6. Segueixes culpant el passat i els altres de la teva manca de temps, enlloc de mirar al present i a tu mateix. Repetir-te "si hagués fet..." constantment, no només no t'ajuda, sinó que et manté ancorat en una prioritat que ja no ho és, perquè si ho fos, la posaries al davant. 
  7. No obtens els resultats que vols. Els números no surten com pensaves, el teu equip no està implicat com voldries o no t'agraden els clients nous que entren, entre d'altres. Les prioritats disperses es transformen en caos tàctic; i el caos tàctic es transforma en resultats inconsistents. Vols clients dels bons? Deixa d'acceptar a qualsevol que entra per la porta amb diners a la butxaca.
  8. Estàs llegint emails i butlletins de fa més d'una setmana. No t'enganyis. La safata d'entrada no s'utilitza de llista de tasques, diguin el que diguin. Això és l'excusa que ens posem per no reconèixer que no fem la feina quan toca.
  9. T'avorreixes a la feina. Ningú no s'avorreix quan està fent allò que toca amb la intensitat que toca. Has sentit mai les declaracions d'un tennista que ha fet un partidàs? "Semblava que flotava!" La fluidesa ve de la concentració, i aquesta del focus en allò que és important a la teva vida i la teva empresa. Troba moments de tranquil·litat, fora de l'empresa, si cal, i resol una prioritat cada vegada.
  10. Ara mateix estàs fent una llista (escrita o mental) amb tot allò que cal fer. És el que es coneix com a biaix d'immediatesa i, bàsicament vol dir que allò últim que has sentit (llegit) passa al davant, sigui o no sigui el més important que has sentit (llegit) darrerament. Trenca la llista i apunta una sola cosa: què vols aconseguir?

Triar prioritats és gairebé tan important com mantenir-se ferm en elles, quan volem tenir èxit amb la nostra estratègia de creixement.

Per això, si vols que t'ajudi a prioritzar de manera eficaç per a que puguis executar la teva estratègia i assolir els teus objectius financers, agenda una trucada amb mi, i en parlem.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials