No tot és un mercat, i no passa res

Un error molt clàssic a l’empresa és pensar que qualsevol oportunitat és un mercat.

No tot és un mercat, i no passa res
Photo by Kevin Jarrett on Unsplash

És habitual que emprenedors contactin amb mi per a explicar-me idees que han tingut i que creuen que poden funcionar. I, malgrat que m'encanta la gent amb energia i idees, em trobo molt sovint amb un error de base en les mateixes, que m'agradaria resoldre en tres pensaments:

  1. Una necessitat no sempre és un mercat. En dies freds, els tennistes passem fred a les mans quan juguem a tennis. Ara bé, pagaríem per una solució a això?
  2. El que a tu t'agrada no sempre un mercat. La teoria econòmica clàssica pot ser apassionant per a mi, però no per a prou gent que estigui disposada a pagar per ella.
  3. Un espai buit no sempre és un mercat. Que no hi hagi un restaurant tailandès al teu poble no té perquè significar que hi ha espai per a un. Demana't, el perquè no hi és.

Ja fa uns anys que va tancar el museu de l'invent de Barcelona, per una barreja dels pensaments 2 i 3. Un espai lliure a mida del seu creador, en Pep Torres. M'encantava. El vaig visitar diverses vegades i vaig descobrir-hi molts invents que havien triomfat, però també molts altres que no havien trobat el seu lloc al mercat, per motius que replicaven els tres pensaments.

Per això, quan tens una idea o se t'obre una oportunitat, no t'hi abalancis, sinó que treballa-la abans. Té un mercat? És un hobby? És un fil a estirar?

El miba ja no hi és, però el seu fundador segueix aportant al món la seva visió de la innovació i els invents. I, potser és això el que fa especials certes idees que no arriben a ser un mercat. Algunes preparen el terreny per a un futur mercat. D'altres ens obren la ment a noves maneres de veure el món. En tot cas, no tot és un mercat, ni falta que fa.

© Oriol López Villena 2021

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials