Tens massa estoc, i ho saps

Si vols tenir més diners al banc, mira al magatzem.

Tens massa estoc, i ho saps
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Moltes empreses treballen amb un excés d'estoc que fa feredat. Els motius (excuses) sempre són els mateixos: des del clàssic, "per si em demanen quelcom urgent" fins a l'igualment entranyable "Això és el que em diferencia de la competència." I jo em demanaria "El què? tenir menys diners a caixa?"

Amb un client, fa uns dies, vam trobar més de 400.000 euros en estoc sobrant. Ho sé, el vendrà i, a més, en aquest cas, no caduca. Tot i això, quan va trobar a faltar aquests diners, va mirar a tot arreu (clients, despeses, bancs...) menys al magatzem.

El problema és que l'excés d'estoc provoca tres grans problemes estructurals, però que poca gent veu:

  • El primer, conegut, però no tingut en compte, és que redueix la teva tresoreria, i això, en temps convulsos, pot ser mortal.
  • El segon és que endarrereix la resolució de problemes (per exemple, de producció o entrega), el que impacta negativament en els beneficis, la tresoreria i la imatge de l’empresa.
  • Per últim, no és un actiu que s’apreciï, sinó que es deprecia. Per tant, fes-te la següent pregunta: per què voldries tenir els diners posats a un actiu que perd valor?

L'estoc, doncs, es manté massa alt per a crear una falsa sensació de seguretat, basada en el fet que algú deixarà de servir-nos el dia que necessitem entregar molt ràpid.

Però la rapidesa és guanya a tot el camí (venda, producció, entrega, facturació...) i no només al magatzem.

© Oriol López Villena 2020

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials