Atura’t i recupera el camí

Aturar-se i tornar a començar és sovint la millor manera d’accelerar.

Atura’t i recupera el camí
Photo by Maurice Sahl on Unsplash

Arriba el fred i és temps de llar de foc a casa. Recordo que, fa uns anys, quan començava a encendre la llar de foc de casa dels meus sogres, el meu sogre sempre em deia que calia començar per branquillons. De fet, l'ordre que actualment donem als meus fills és d'anar al bosc a collir fideus, macarrons i canalons, per a que entenguin el concepte de començar en petit i anar augmentant el tamany.

Un dia, després d'una bona estona mirant d'encendre la llar de foc amb unes branques que, vist amb perspectiva, eren massa grans, vaig aturar-me. Tenia la llar de foc plena de paper cremat, cendres i branques a mig cremar. Havia entrat fum al saló i, sabent-me a ca'ls sogres, em vaig preocupar pel què diran.

Vaig recordar el meu pare dient-me que m'aturés un moment en ple partit de tennis, per a recuperar el joc i el cap. Era quelcom que vaig utilitzar en el passat i que utilitzo a dia d'avui quan, per un motiu o un altre, surto del partit.

Dit i fet. Un cop aturat, vaig decidir netejar la llar de foc de restes inservibles, vaig anar a collir branquillons més petits i vaig fer una petita cabaneta amb els mateixos, i al voltant d'un sol tros de paper de diari. Poc a poc, el foc es va encendre i vaig anar posant branquillons més grans, i més grans, i més grans; fins que el foc va estar encès i el meu sogre, al passar per allà, va felicitar-me.

A l'empresa, sovint, ens trobem en situacions límit, on tot s'acumula i res no surt; on les urgències se'ns mengen i les coses importants no acaben de sortir com esperàvem. Perdem el focus i no observem prou el que passa per a analitzar-ne les causes. Enlloc d'això, busquem culpables (fins i tot nosaltres mateixos!) i comencem a actuar de manera desordenada. Quan, en situacions d'aquest tipus, aconsello els empresaris que s'aturin un moment (unes hores, uns dies...) i dediquin temps a pensar què els hi cal per a tornar a agafar el ritme, em miren amb cara estranya: "com vols que ens aturem amb la feina que tenim?". La resposta sempre és la mateixa:

  • Atura el joc.
  • Observa les causes.
  • Posa-hi solució.

I, si cal, torna a començar, fent que les primeres passes siguin petites i controlades, ja sigui per un soci o un assessor.

És així com podràs recuperar el focus i posar-te a treballar en fer créixer el teu negoci, i no només en reaccionar a tot el que et passa al voltant.

© Oriol López Villena 2019

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials