Direcció, sentit i mapa

Has conduit mai sense saber on anaves i com hi aniries?

Direcció, sentit i mapa
Dean Robinson

Tornant de Whistler cap a Vancouver, en un cotxe sense GPS, vaig haver de fer el que fèiem abans quan conduïem: guiar-me amb un plànol de paper i els meus sentits. L'experiència, a més d'intensa per estar a un país que no coneixia, va ser gratificant, al veure que els vells mètodes no moren mai. Aturar-se, mirar el plànol i l'entorn, res més.

Vaig pensar en la diferència entre direcció i sentit al prendre la carretera la primera vegada, recordant les classes de matemàtiques i els vectors: la direcció és la línia sobre la que es mou un punt, que pot ser recorreguda en ambdós sentits. Ràpidament em va venir al cap un client i la nostra conversa telefònica d'unes hores abans sobre l'estratègia de la seva empresa (la direcció) i les prioritats que havia d'anar treballant (sentit).

I amb aquests pensaments, i amb el meravellós paisatge de tardor de British Columbia al davant, vaig anar circulant, pensant que conèixer la direcció i el sentit en un negoci és cabdal per a l'èxit del mateix. Concretament:

  • Un negoci sense direcció és un negoci que no sap on va; i
  • un negoci sense sentit és un negoci sense tracció.

Per tant, vaig pensar, el que li cal al meu client per a accelerar el seu creixement és precisament frenar-se sovint per a:

  • Mirar el mapa, per a no desviar-se i perdre's; i
  • Estar atent a l’entorn per a conduir tranquil, sabent que va en el sentit correcte.

Massa sovint em trobo empresaris que, quan els hi pregunto com de sovint miren el plànol de l'empresa (estratègia, prioritats i números) em diuen que un cop al mes (si no al trimestre!) amb el compte de resultats. I això no és prou! Ja m'ho has sentit alguna vegada i no em cansaré d'insisitir-hi: mirar el compte de resultats un cop al mes és, en el millor dels casos, com mirar un plànol parcial un cop ja t'has perdut. És interessant de saber, però inútil en la teva presa de decisions diària, ja que tornar enrera a agafar el camí correcte seria lent, molt lent. 

Un bon mapa empresarial pren l'estratègia (direcció) de la teva empresa i la transforma en prioritats (sentit), mentre analitza en temps real les accions comercials, producció i posició financera, relacionades amb els teus objectius empresarials i personals.

Demana't, doncs, quina direcció, sentit i mapa segueixes a la teva empresa? Com de sovint?

© Oriol López Villena 2019

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials