6 passos per a eliminar els deutes

En una situació com l’actual, amb un elevat endeutament d’empresaris, autònoms i particulars, cal plantejar-se la possibilitat d’eliminar aquesta motxilla que no ens deixa avançar o que, fins i tot, ens porta al precipici. Sé que és molt complicat en alguns sectors i empreses, però també sé que algunes empreses veuen perillar la seva supervivència si no tracen una línia vermella a terra i decideixen eliminar el deute. Per ajudar-te, he pensat sis passos (que poden ser més o menys en funció de la situació concreta) per sortir del deute i, el que és més important, per ajudar-te a mantenir-te’n al marge.


PAS 1 - Descartar les targetes de crèdit
Talla les targetes de crèdit per a no tornar-les a utilitzar mai més i per no incrementar més el teu nivell d’endeutament.


PAS 2 – Utilitza l’efectiu
A partir d'ara paga-ho tot en efectiu. Físicament, el lliurament de diners en efectiu des de la cartera cada vegada que pagues per alguna cosa, té un efecte multiplicador en la valoració del que gastes. Et tornes més conscient de lo fàcilment que els diners marxen, així que mitjançant el pagament en diners en efectiu seràs més conscient que els teus fons se'n van, i permetran que comencis a qüestionar els teus hàbits de despesa.


PAS 3 - Pressupost
Assenyala una data a la teva agenda a partir de la qual anotaràs totes les teves despeses diàries. És molt important tenir un pressupost, ja que podràs saber exactament on van els diners que tant et costen de guanyar. Revisa cada despesa individual, i pregunta’t: "Puc reduir-la o, fins i tot, eliminar-la temporalment per sortir del deute més ràpid?" És increïble com un senzill pressupost i un control de despeses diàries pot arribar a sorgir efecte i permetre’t d'identificar àrees en les quals pots retallar, a fi de crear o incrementar un excedent.


PAS 4 – Marca una data límit
Després d'haver elaborat el seu pressupost i d’estrènyer-te el cinturó, aconseguiràs un nou “estalvi’ que no pot anar-se’n a cap lloc més que no sigui el pagament del deute. Això significa, doncs, que cal marcar a un calendari la data en què hauràs eliminat el deute al nou ritme d’estalvi marcat. Un cop arribada la data, premia’t amb quelcom ‘no financer’ per a celebrar-ho.


PAS 5 - Revisió fins als números verds
Mantingues un seguiment del teu progrés en un full de càlcul, de manera que puguis veure la teva millora i comencis a sentir-te bé sobre els nivells de deute. Com més reduïm el deute, més bé ens sentirem i més gran serà la motivació per seguir treballant-hi. Supervisa el teu progrés setmanalment per estar sota control.


PAS 6 - Aprèn de les cremades
Un cop hagis eliminat per complet el teu deute pot ser que et trobis guanyant exactament la mateixa quantitat de diners en efectiu que fins ara es dedicaven al deute. Aprèn dels teus errors i no caiguis en el mateix parany. Utilitza els diners que pagaven el deute a iniciar un pla d'estalvi o d'inversió que t’ajudi a crear més seguretat i llibertat financera per al teu futur.


En tot cas, aquests passos són dirigits a una empresa rendible que cerca l amanera de treballar sense crèdit o amb el crèdit necessari. En casos d'insolvència o manca de liquiditat, les solucions passarien per altres fases, però no sobrarien totes les que es puguin dur a terme sobre la reducció dels deutes.


© Oriol López Villena 2011

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials