Les 10 lliçons empresarials que he extret del meu podcast

Crear i fer créixer un podcast s’assembla molt a crear i fer créixer un negoci.

Les 10 lliçons empresarials que he extret del meu podcast
Foto de l'Oriol López Villena

Aquesta serà la quarta temporada del podcast l'Hora de Créixer que, com moltes empreses, va néixer sense un pla establert, i només una oportunitat a aprofitar. En el meu cas, dirigir el primer podcast empresarial en català. L'estiu del 2018, RAC1 (la ràdio líder a Catalunya) contacta amb mi per a oferir-me de dur a terme una breu secció sobre empresa al programa La Primera Pedra. La secció funciona durant dos anys, i fins que, arran de la pandèmia, una nova presentadora agafa les regnes i canvia de col·laboradors. Llavors, i de la mà del diari digital tecnològic Metadata.cat, sorgeix una nova oportunitat que fa que l'Hora de Créixer es transformi en un podcast de converses amb empreses tecnològiques, amb un notable èxit i molt de gaudi per part meva. És a mitjans d'aquesta darrera temporada, però, que decideixo agafar les regnes, prendre la iniciativa i definir una estratègia per a l'Hora de Créixer, que situï el podcast en un nou nivell. Explico els detalls d'aquesta nova estratègia al tràiler que publico, i que podreu escoltar aquí.

La història de l'Hora de Créixer, doncs, circula de forma paral·lela a la de moltes empreses que neixen des d'una oportunitat, es transformen amb els alts i baixos habituals i es consoliden quan l'estratègia defineix un model de negoci clar a llarg termini. I d'aquesta història n'he extret 10 lliçons que avui comparteixo amb tu, i que espero que t'ajudin a portar el teu negoci a un nou nivell de creixement i consolidació, també.

Són aquestes:

  1. No et capfiquis si encara no tens un model de negoci ben definit, però no triguis a tenir-lo.
  2. Una estratègia clara et permet saber si una oportunitat paga la pena o no.
  3. El focus és el que comparteixen les empreses de més èxit. Centra't en una prioritat, i treballa-hi.
  4. Fet és millor que perfecte.
  5. Si encaixa amb el teu model de negoci i gaudeixes fent-ho, no ho dubtis. Digues Sí.
  6. Al revés. Si no gaudeixes fent-ho o no encaixa amb el teu model de negoci, digues No.
  7. Fes els deures. Que faràs, com ho faràs, quan ho faràs...
  8. Inverteix proporcionalment al creixement que vols aconseguir. 
  9. No et menteixis. Observa críticament els resultats d'allò que estàs fent i pren decisions al respecte.
  10. Tingues paciència. L'èxit empresarial funciona com l'interès compost. Creix lentament al principi, i s'accelera exponencialment. Persevera.

Per últim, fa uns dies, una clienta em preguntava si havia d'acceptar un projecte molt gran que, a part d'una gran oportunitat econòmica, representava una gran dedicació i inversió a llarg termini. La meva resposta va ser mirar-la als ulls quan m'ho explicava i dir-li el que hi vaig veure: il·lusió. 

Quan encares un projecte amb la il·lusió de menjar-te el món, els contres tenen menys pes que els pros. Per tant, pensa si el negoci que dirigeixes (i el repte que suposa) et fa somriure o arronsar el nas. Si és el primer, pensa en gran i defineix una estratègia de creixement rendible i durador. I, si és el darrer, replanteja't l'estratègia del negoci o, fins i tot, la seva pròpia existència.

Agenda una trucada amb mi si vols que t'ajudi a preparar, arrencar i consolidar el proper pas per al teu projecte.

© Oriol López Villena 2021 

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials