No corris. Ves ràpid.

La velocitat no tracta de córrer sinó de pensar i anticipar-se.

No corris. Ves ràpid.
No corris. Ves ràpid.

T'has trobat mai arribant tard a algun lloc i corrent més del compte mentre esmorzes, condueixes o camines? Suposo que és natural que, quan ens veiem pressionats pel temps, tendim a accelerar per a no fer tard. El problema és que, sovint, aquestes presses ens fan córrer riscos innecessaris i, a sobre, no ens permeten planificar adequadament. Recordo un client que va reaccionar al creixement del comerç online invertint molts recursos i esforços a preparar una pàgina web, posicionar-la correctament i entrar a Amazon. No va ser fins un temps (i diners gastats) després, que va adonar-se que el seu negoci tenia un component de contacte personal, que no es podia resoldre a través d'internet i que, de fet, va confondre els clients i va començar a perdre vendes, mentre internet no les compensava.

El tennis, per exemple, tracta (entre d'altres) de velocitat i, per tant, de colpejar la pilota de forma que aquesta adquireixi una velocitat que la faci més difícil pel rival, oi? Fixa't que no he mencionat colpejar-la fort, sinó ràpida. No és el mateix?

La velocitat, com ens van ensenyar, es calcula dividint espai per temps i, això, fa que pensem sovint en termes del temps que triguem a desplaçar-nos d'un lloc a un altre, sense plantejar-nos si podem actuar sobre el lloc de sortida i o el d'arribada. Jugant a tennis, el meu entrenador em va dir fa uns anys que una manera d'augmentar la velocitat de la pilota és simplement fent un pas endavant i col·locant-la lluny. És a dir, si calculem la velocitat tenint en compte el temps que triga la pilota des del moment que surt de la raqueta del rival fins que la torna a colpejar, no es tracta només de colpejar-la molt fort sinó d'augmentar les dues variables, basant-nos en:

  • Anticipació. Fer el pas endavant, tot i redueix una mica l'espai, ens permet reduir el també el temps en què la pilota circula.
  • Col·locació. Desplaçar el rival lluny d'on ha colpejat per primer cop augmenta l'espai.

Per tant, si el teu rival fa un revés des del fons, que tu retornes des de dins de la pista, cap a la seva dreta curta, la distància (deguda a la col·locació) que haurà de recórrer serà molt llarga, i el temps (degut a l'anticipació) que tindrà per a arribar-hi serà molt curt. I això augmenta la velocitat del cop i les possibilitats de guanyar.

Com a l'exemple de l'empresa que va córrer per a vendre per internet, sovint volem córrer per a anar ràpid, i això porta a errors (deguts a la manca de col·locació) i cansament (degut a l'excés d'esforç). La velocitat, en canvi, està en saber què volem fer i on volem anar (col·locació) i reduir el temps en la presa de decisions i el pas a l'acció (anticipació).

Pensant en la teva empresa, demana't, saps quin serà el teu propi cop i on el vols col·locar? Estàs llest per a colpejar quan arribi el moment?

© Oriol López Villena 2019

Subscriu-te al butlletí

El Proactivista és un butlletí dissenyat per a ajudar-te a augmentar els ingressos, els beneficis i el valor del teu negoci.

Formulari de contacte

Dades de contacte

Oriol López Villena
Vallcarca 158
08023 Barcelona

+34 932118296

oriol@oriolopez.com


Xarxes socials